19. apr, 2013

Slaaptekort

Doe hem uit

Ik zou ze niet te eten willen geven, alle adolescenten en jonge volwassenen die komen klagen van moeheid.

Velen komen zich aanbieden met de wens bloedonderzoek te laten gebeuren om de oorzaak van deze ongewenste moeheid te achterhalen. Al dat onderzoek heeft doorgaans weinig zin, want er komt zelden iets bruikbaars uit de resultaten naar voren, en bij doorvragen kom je er meestal achter dat ze gewoon te weinig slapen.

Studie

In 2011 is daarover een studie van de VUB verschenen (Vrije Universiteit Brussel) bij 1298 jongeren in Vlaanderen van 14 tot 20 jaar. Jongeren die ’s avonds nog computergames spelen, op het internet surfen of met hun gsm bezig zijn, riskeren in grote getallen slaaptekort. Het gebruik van elektronische media voor het slapen gaan, staat in verband met een verlaat tijdstip om naar bed te gaan, langer wakker liggen in bed en een kortere slaapduur.

Slaap wordt als bijzonder belangrijk beschouwd voor deze leeftijdsgroep omwille van zijn rol bij het leren, het geheugen en de regulatie van emoties, waardoor slaapproblemen zich kunnen vertalen in een verminderde schoolprestatie.

Daling slaapduur

De huidige generatie jongeren komt aan minder slaap toe dan vorige generaties. Omgevingsfactoren, zoals grenzen die gesteld worden door ouders, en psychosociale factoren, zoals het gebruik van media, zijn van grote invloed op het aantal uren slaap per etmaal

De helft van de jongeren (49,7%) geeft een tekort aan slaap aan. Ruim 30% kampt met veel tot heel veel slaperigheid tijdens de les. Slechts 11% van de adolescenten meent uitgerust te zijn in de week, dit in vergelijking met 63% in het weekend. In het weekend gaan de adolescenten dan ook langer slapen om de slaapschuld die ze in de loop van de week hebben opgebouwd, in te halen.

Media

Vier op de tien jongeren heeft een televisie op de kamer, vijf op de tien een computer, acht op de tien een gsm, drie op de tien een Playstation en ten slotte zeven op de tien een mp3-speler.
Uit de resultaten blijkt dat vooral het gebruik van internet, gsm en computer- of videospelletjes, en in mindere mate het gebruik van televisie, tot een tekort aan slaap en een verhoogde slaperigheid overdag leidt. Van de adolescenten die geen gebruik maken van hun gsm alvorens te gaan slapen, geeft 13% aan voldoende te slapen en vertoont bijna 8% een slaaptekort. Van de adolescenten die elke avond gebruik maken van hun gsm in het uur voor het slapengaan, slaapt 20,5% voldoende en vertoont 26% een slaaptekort. Deze trend vinden we eveneens terug bij het gebruik van internet. Hoe vaker men in de week gebruik maakt van internet, hoe groter de kans op een tekort aan slaap. Het luisteren naar muziek gedurende het uur voor het slapengaan, zorgt voor een langere inslaaptijd met een verminderde slaapduur tot gevolg.

Besluit

Ik kan niet genoeg aanraden om na een bepaald uur alle apparaten in huis en zeker in de slaapkamer uit te schakelen. Computer, telefoon, televisie, tablet, Mp3 speler, spelconsoles en vooral de draagbare telefoon. De slaapkamer van de adolescent gelijkt vaak op een elektronische grot van Ali Baba vol digitale snufjes die immer uitnodigen om nog wat langer op te blijven.

Het zou beter zijn al die dingen in de woonkamer te laten om de slaapkamer haar slaapfunctie terug te kunnen geven.

Afbeelding: Girodet, de slaap van Endymion