18. apr, 2013

De politie verzoekt

Website

De opsporingsberichten van de Belgische federale politie, die we ook op televisie zien passeren, zijn te vinden op http://www.polfed-fedpol.be/ops/ops_nl.php.

Ze zijn onderverdeeld in categorieën zoals ‘vermist’, ‘gezocht,’ ‘te identificeren,’ en ‘waardevolle voorwerpen.’

Die rubrieken worden dan verder opgesplitst naarmate je verder klikt. Zo kom je bijvoorbeeld in het vak vermiste minderjarigen terecht. Daar staat blijkbaar niet meteen een vervaldatum op. De oudste verdwijning, op een tiental dat er geplaatst is, dateert van 14 augustus 1983. Op die dag omstreeks 17u10 verdween Marc VAN HERF in Bassenge (Eben–Emael) op weg naar huis. Hij was toen 14 jaar oud.

Rekensom

Stel dat hij in leven is, dan is hij vandaag wellicht 44 jaar oud. Minderjarig is hij dus intussen niet meer. Toch wordt het zoeken blijkbaar niet opgegeven. Wat we verder nog te weten komen, is in drie regels samengevat: “Samen met zijn 10-jarige broer Patrick kwamen ze terug van een bezoek bij hun oom. Aangezien ze maar over één fiets beschikten, besloot Patrick alleen door te rijden. Bovenop een heuvel keek hij nog om en zag zijn broer wandelen. Sindsdien ontbreekt elk spoor.”

Die Patrick die moet intussen ook al veertig jaar oud zijn. Hij is de laatste die de vermiste persoon (levend) heeft gezien. Meer komen we niet te weten, Het is bericht is op de site geplaatst in 2004. Het is straks tien jaar en blijkbaar heeft de zoektocht nog steeds geen resultaat op geleverd. Heeft het dan nog nut? Ik weet het niet. Wellicht niet, maar ik kan me voorstellen dat de familie ergens altijd toch nog wel blijft hopen. Ik kan me ook voorstellen dat de die laatste blik achterom de schouder op die heuvel de arme Patrick altijd bij gebleven is.

Hij was nog maar tien en mocht met de fiets, terwijl zijn oudere broer van veertien het wel zou afstappen. Er is nooit meer iets van hem vernomen, als we de website mogen geloven.

Stempel

Dit onderdeel van de site ziet er niet erg interactief en dynamisch uit. Een ander beeld hebben wij bij de daders die dienen geïdentificeerd te worden. Verschillende berichten zijn van een rode vermelding voorzien, die er op wijst dat de betrokkene geïdentificeerd is. De desbetreffende informatie is daar dan ook consequent verwijderd. Weer een normaal gebouwde persoon die in verzekerde bewaring is gesteld, mogen we hopen.

Besluit

Dat mag ik graag zien, dat je op de website kunt zien, wanneer je op mag houden met zoeken, omdat de zaak tot rust is gekomen en het openbaar gezag zijn of haar taak heeft vervuld. Zelf ben ik zwaargebouwd en kan nergens van verdacht worden.