17. apr, 2013

Opsporing verzocht

Lichaamsbouw

Je ziet elke dag wat anders in de opsporingsberichten en dat kun je van het nieuws niet zeggen.

Het blijft spannend. Ik schreef gisteren al dat de politie-uitzending tot mijn favoriete televisieprogramma is uitgegroeid. Het geeft een goed gevoel dat er een methode  bestaat om de bevolking te vragen, mee uit te kijken naar daders of slachtoffers van misdrijven, alsook verloren gelopen alzheimerpatiënten, en allerlei ongeleide projectielen van mensen, die ineens verdwijnen, vaak met de auto of laatst gezien bij een station.

Wat me de laatste tijd steeds meer opvalt, is dat de daders meestal normaal gebouwd zijn. Je moet er eens op letten, hoe vaak dat is. Ik let dus nu altijd goed op als ik normaal gebouwde mensen tegenkom, want die doen al het kwaad in de samenleving. Je zult me nog gelijk geven.

Weinig variatie

Nu moeten we daar wel bij zeggen dat er in kwestie van bouw niet veel keuze bestaat in de opsporingsberichten. Je bent normaal gebouwd of zwaar gebouwd. Veel ruimte voor nuance is daar niet. Mijn indruk is nu dat er bij de slachtoffers  en bij de verloren gelopen personen meer zwaar en licht gebouwd zijn, dan bij de daders van overvallen en andere misdrijven die bijna zonder uitzondering normaal gebouwd zijn.

Dat kun je zelf nagaan op de bijgeleverde beeldfragmenten van bewakingscamera’s die altijd weer normaal gebouwde daders laten zien. Ik zou het eens moeten gaan turven maar de cijfers zullen me gelijk geven. Het wordt tijd dat de overheid maatregelen nemen om normaal gebouwde inwoners aan banden te leggen.

Statistiek

Je hebt er niet veel aan te weten hoe iemand gebouwd is. Raar dat zo ingeburgerd is, om dat na te gaan op de opsporingsformulieren betreffende vermiste personen en daders.

Ik vermoed dat licht gebouwd niet veel voorkomt tenzij je de kinderen meerekent, want die komen ook wel voor, in de opsporingsberichten, zo dat ze vragen om uit te kijken naar een vermist kind. Dat scherpt de aandacht.

Dan kijk ik vanzelfsprekend altijd extra goed. Je kunt niet weten of je ooit kunt helpen om een dwaalkind op het spoor te komen.

De opsporingsberichten zijn natuurlijk op het hele land gerichte en er komen dan ook seinen en signalen uit verschillende provincies. Ook Brussel en Wallonië komen aan bod, en dat is nu nog eens een mooi Belgisch verhaal dat we ook over het muurtje kijken, en in zo een anekdotisch detail toch even als een land functioneren.

Lijk

Een weggelopen bejaarde, een vermist kind, of normaal gebouwde jongeren die bankklanten belagen, het laat niemand onverschillig en mij toch niet. Zo is er elke dag wel weer een interessante misdaad gepleegd of een onrustwekkende verdwijning gebeurd. Of er is een lijk gevonden, dat is altijd spannend. Je krijgt er zelden een goede foto van te zien, want de televisie wil niemand schokken, maar er wordt wel eens een tip van de sluier opgelicht.

Het soort slachtoffers dat met een nekschot in de gracht wordt gedumpt is meestal ook normaal gebouwd. Misschien alleen omdat het gemakkelijker is van een normaal gebouwd lichaam af te komen dan van een zwaargebouwd.

Foto: Billy the Kid.