12. apr, 2013

Homofobie

Zeg, luister Anita

Wie herinnert zich nog Anita Bryant?

Deze Amerikaanse zangeres en politica werd einde jaren zeventig wereldberoemd met een rabiaat homofoob standpunt.  Zij was er rotsvast van overtuigd dat homoseksualiteit zondig is op grond van een fundamentalistische lezing van de bijbel. Homo's zouden per definitie ongelukkig zijn, verandering nodig hebben en een gevaar betekenen voor kinderen.

Door middel van agitpropmethoden slaagde erin een lokale verordening in de Staat Florida ongedaan te maken, die discriminatie wegens seksuele geaardheid verbood. Dat leidde in Amerika en in veel andere westerse landen tot protesten. In Nederland was er een tegencampagne met het benefietconcert Miami Nightmare, zo lezen we in de Wikipedia. Bryant is in 1980 gescheiden van haar eerste man. Met haar tweede echtgenoot is zij twee keer failliet verklaard.

Verweer

De Zangeres zonder Naam bracht een protestliedlied uit, onder de titel “Luister Anita:” "Maar beste vent hou gerust van je vriend / En strijd voor je rechten / Desnoods ervoor vechten / Waar ze jou van beschuldigt, heb jij niet verdiend".  Dat was in die tijd redelijk gedurfd en vrij uitgesproken. De tekst had ze zelf geschreven. Wat mij betreft is het een mijlpaal in de homo-emancipatie die in de tweede helft van de twintigste eeuw heeft plaats gegrepen en die uiteindelijk geleid heeft tot de erkenning van het homohuwelijk in steeds meer landen.

De eerste gouden single van de Zangeres verscheen reeds in 1959. Het onsterfelijke: ‘Ach vaderlief, toe drink niet meer. Het is de eerste uit een lange rij hits die zou doorlopen tot in de jaren tachtig. De bemoeienis van cultuurdragers als Gerard Reve en Lucebert zorgde voor dat ze, behalve onder het traditionele levensliedpubliek, ook in kunstenaarskringen werd geroemd, zij het met de nodige ironie.

Come-back

In 1975 brak de Zangeres met Johnny Hoes. Het leverde een lang juridisch proces op waarin ze financieel aan het kortste eind trok. Ze zou na die tijd alleen nog in verbitterde termen over Hoes spreken. Gedurende de jaren tachtig bleef ze bescheiden hits scoren tot ze in 1986 een inmiddels legendarisch optreden verzorgde in de Amsterdamse rocktempel Paradiso. De op die avond opgenomen versie van haar jaren-zestighit Mexico werd een groot succes en het levert de Zangeres een nieuwe generatie fans op. Ze verzorgde hierna ook optredens in discotheken en nam een single op met de groep Normaal. Deze comeback vormde de opmaat tot haar afscheidsconcert in Tilburg in 1987 waarmee ze haar carrière als volkszangeres bekroonde.