11. apr, 2013

Kitsch in de muziek

Eurotrash

Waarom kitsch zo een aantrekkingskracht op me uitoefent, ik weet het niet.

Er moet een grappige kant aan zitten om het interessant te maken. Of iets anders wat er een extra laag aan geeft. Of het moet heel goed zijn in zijn soort. Dan wordt het edelkitsch en toch weer kunst. Maar of het daarom eeuwigheidswaarde heeft?

Het betreft hier niet alleen de plastische kunst, maar ook de literatuur, de muziek etc. Neem nu in het internationale vlak de figuur van Liberace, Amerikaans pianist en flamboyant entertainer, geboren te West Allis (Wisconsin) op 16 mei 1919 en overleden in Palm Springs (Californië) op 4 februari 1987.) Edelkitsch van een hoog gehalte. Alleen al zijn kostumering. Onweerstaanbaar in al zijn exuberantie.

Eddy Wally

Of neem nu dichter bij ons Eddy Wally, wereldberoemd in Vlaanderen, in 1932 geboren als Eduard René Van De Walle, tot op zeer hoge leeftijd actief als charmezanger en entertainer. In zijn lange en succesrijke carrière nam hij meer dan 500 nummers op en hij is wellicht de beroemdste en succesrijkste Vlaamse schlagerzanger.

Hij heeft een fanclub in Nederland, en is via zijn regelmatige verschijningen in het programma Eurotrash (Eurorommel) zelfs bekend in het Verenigd Koninkrijk. Hij trad ook verschillende keren op in China (waarvoor hij Chérie in het Chinees vertaalde naar Baobei), Duitsland, Australië, Zuid-Afrika en Rusland.

 In de jaren zeventig trad hij verschillende keren op in hotels in Las Vegas. Vanwege zijn zelfverklaarde "succes" in het buitenland noemt Wally zich al jaren The Voice of Europe (De Stem van Europa), in navolging van Frank Sinatra, met wie hij zichzelf graag vergelijkt.

Dit is Kitsch met een grote K. Edelkitsch van het zuiverste water.

De zangeres

Of neem nu in Nederland de Zangeres zonder Naam, de koningin van het levenslied, die liedjes zong zoals ‘Vaderlief, toe drink niet meer.’ En ‘Kleine jan had een konijntje.’ Of in een latere fase ‘Keetje Tippel.’ Smartlappen zo u wil, sentiment met de pollepel..

Haar echte naam was Maria (Mary) Servaes-Bey (Leiden, 5 augustus 1919 – Horn, 23 oktober 1998)  In totaal nam ze meer dan 550 liedjes op.

Die vrouw is zeer bijzonder en mij zeer dierbaar. Ze nam al zeer vroeg uiterst moedige standpunten in omtrent de aanvaarding van homoseksualiteit en ze werd door de homogemeenschap op handen gedragen. Zij was echt wel een intelligente vrouw die hard heeft gewerkt en die bovendien een diepgaande overtuiging heeft uitgedragen, vaak tegen veel tegenwerking in.

Besluit

Edelkitsch? Kunst? Sommige artiesten stijgen er boven uit en doen iets wat niemand hen nadoet. Ik heb daar een paar oude voorbeelden van opgenoemd uit de muziek, maar er zijn er natuurlijk veel meer op te noemen, ook bij de jongeren.