6. apr, 2013

Leugens

Bedrog

Van liegen houd ik helemaal niet, en ik ben er ook niet goed in.

Mensen die liegen hebben daar zo hun redenen voor, maar die zijn soms niet gemakkelijk te ontsluieren, of liever moeilijk te vatten voor iemand die over een redelijk verstand beschikt. Bij enkelen past het liegen in een geestesstoornis, die grenst aan de waan. Soms is het zo erg dat je echt van een waanwereld kunt spreken, waar de leugens een uiting van zijn.

Waarheid

Zowel in de praktijk als in het dagelijkse leven vind ik dat ik zoveel mogelijk de waarheid moet spreken. Ook als die onaangenaam is.

Het heeft veel met persoonlijke ervaringen te maken. Ik heb lang geleden eens een relatie gehad met een vrouw (jaja) die de hele tijd systematisch loog. Het probleem is dan al gauw dat je ook je leugens moet onthouden, en vervolgens nog altijd weten wie welke leugen opgedist heeft gekregen om niets te verraden. Het werd een web van leugens en uiteindelijk raakte ze daar zelf in gevangen. Je kunt dat niet blijven opbrengen.

Op de lange duur werd ze daar zelf depressief van, omdat ze constant in angst moest leven. Ik ben er zelf ook helemaal op afgeknapt. Ik kon er niet meer tegen op de lange duur.

Fout

Nagenoeg hetzelfde overkwam me met de foute man in mijn leven, maar die loog op een andere manier, en echt om te bedriegen.

Ik moet bekennen dat er na het beëindigen van de relatie nog enkele lijken uit de kast zijn gevallen. Dan voel je behoorlijk bekocht, als je erachter komt dat je belogen en bedrogen bent geweest en dat de hele relatie die je heb gehad op leugens berustte. Ik werd gebruikt en uitgebuit. Dat mag ik wel zeggen, nu het meer dan tien jaar geleden is.

In beide gevallen ging het om partners met een gestoorde persoonlijkheid, zo moest ik (rijkelijk laat) vaststellen.

Het is zijn zulke persoonlijke ervaringen die ertoe hebben geleid dat ik voortaan zoveel mogelijk in waarheid wens te leven. De beste manier is je te omringen met mensen die ook de waarheid liefhebben en die zelf ook in waarheid leven. Dat is niet zo eenvoudig als het klinkt. Het vergt moed en enig communicatietalent, want je kunt niet om het even welke waarheid op om het even welke manier vertellen.De waarheid mag vroeg of laat altijd gezegd worden, ook al is het een onaangename waarheid.

Besluit

Ik wil daarmee niet zeggen dat we beter zijn dan de anderen. Het is niet een kwestie van morele superioriteit of zo. Het is dus meer een gevolgtrekking uit eigen ervaringen.

Leven in waarheid is gewoon levensnoodzakelijk gebleken, althans voor mij, om een waardig leven te leiden, om me goed in mijn vel te voelen, zeg maar.

Afbeelding: William Bouguerau: De eerste kus