2. apr, 2013

Kost

Productiviteit

Je carrière begin je per definitie zonder ervaring.

In het begin ben je goedkoop maar weinig productief, omdat je nog veel moet leren. Dan volgt er een fase waarin je snel bijleert, en op een gegeven ogenblik ben je zo productief dat je geld opbrengt voor het bedrijf.

Er is vast een periode te onderscheiden waarin je productiviteit sneller stijgt dan je loon, wat tot frustraties kan leiden. Hoe dan ook komt er een periode waarin je productiviteit een plateau bereikt. Je wordt wat ouder en je hebt je kruissnelheid bereikt.

Intussen gaat je loon door het fenomeen  van de anciënniteit wel geleidelijk omhoog, met een navenante stijging in loonkosten tot gevolg. Dat kan een tijdje goed gaan, zolang het bedrijf het goed doet.

Spanning

Maar zelfs als alles goed gaat, ontstaat er vroeg of laat een spanning tussen loonkost en productiviteit, naarmate de werknemer ouder wordt. Hoeveel te meer is dat niet het geval, als de productiviteit daalt. Omdat je een beetje ouder wordt bijvoorbeeld, of omdat je niet meer zo goed meekunt met de moderne technologieën die om de haverklap veranderen.

Of je krijgt gezondheidsklachten of wat dan ook. Dan komt er een moment dat een onbekende boekhouder in een onbekend kantoor in zijn haar gaat krabben en denken, zo van die persoon brengt ons niets meer op want hij of zij is te duur geworden.

Er zijn allerlei subtiele scenario’s te bedenken, maar het komt allemaal op hetzelfde neer: dat mensen uit de arbeid worden gestoten zo gauw ze geen geld meer in het laatje brengen. Onze wetgeving reageert daar zeer stroef op, en er valt heel wat te besparen en te rationaliseren door eens naar de procedures te kijken, die er nu toe leiden dat er veel mensen in de ziektewet lopen, om een Nederlandse term te gebruiken, die nog perfect inzetbaar zouden kunnen zijn.

Inzetbaarheid

Waarschijnlijk zouden heel wat mensen er beter van worden, door in de arbeidsmarkt te blijven, en ook de samenleving zou er wel bij varen, in een land als België dat kampt met een te snelle beëindiging van de professionele carrière van velen, die uitgestoten worden op grond van kille berekeningen.

Het succes van de ondernemingen hangt af van kille berekeningen, dus we moeten niet de steen in hun richting werpen. Het gaat er veel meer om dat onze regelgeving niet in staat is onze verwachting tegemoet te komen dat ons loon elk jaar toeneemt, als daar geen productiviteitswinst tegenover staat.

Besluit

We moeten slimmere manieren vinden om de loonkost en de productiviteit met elkaar in overeenstemming te brengen.

Afbeelding: Frans Floris: de Val van de Opstandige Engelen