1. apr, 2013

Rotjob

Rechten en plichten

We hebben gisteren gezien dat je in dit land niet het recht hebt, vrijwillig een job die je hebt op te zeggen, zonder je rechten op werkloosheidsuitkering te verliezen.

Je kunt dat wel doen als je die uitkering niet nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je nieuw werk hebt gevonden, of omdat je geen geld nodig hebt, maar dat is niet het geval van de meeste mensen.

Als je ziek wordt van je werk dan blijft er dikwijls alleen nog de uitweg van de ziekte-uitkering over. Dat is goed voor een tijdje, en het is vaak ook wel onontkoombaar dat er zo een periode moet komen, om weer je psychisch evenwicht terug te vinden. De vraag is alleen hoe lang dat moet duren, en wat mij betreft is dat vaak te lang.

Sociale zekerheid

Er zijn in ons stelsel drie grote categorieën van werknemerstatuten. We hebben het niet over de zelfstandigen, wat een categorie apart is maar, over degenen die een salaris krijgen. Dat zijn dan ofwel arbeiders, bedienden of ambtenaren.

In wat hier volgt gaan we het voornamelijk over de bedienden hebben, om het eenvoudiger te maken. Die hebben de eerste maand van hun afwezigheid wegens ziekte recht op het gewaarborgd loon dat door de werkgever wordt uitbetaald, dat zeiden we gisteren al. Je kunt in deze periode (en trouwens later ook nog- te maken krijgen met een controlearts die door de werkgever wordt afgevaardigd. Deze kan nagaan of het ziekteverlof gewettigd is.

Vervolgens begint het ziekenfonds een uitkering uit te betalen.

Controle

Nadat je een maand of twee thuiszit, word je meestal opgeroepen om onderzocht te worden door de adviserend geneesheer van het ziekenfonds.

Dat is een arts die nagaat of je wel ziek genoeg bent om thuis te mogen blijven. Gedurende de eerste zes maanden gaat het erom of je geschikt bent om de job uit te oefenen waarvoor je aangeworven bent, maar na die zes maanden verandert dat. Het wordt strenger. Om voortaan nog recht te blijven hebben dien je meer dan twee derden (66%) van je arbeidsvermogen te hebben verloren door toedoen van de ziekte.

Ook als je niet langer voldoet om je eigen job uit te oefenen, wordt je weer richting arbeidsmarkt gestuurd, doorgaans met de vermelding dat je in staat bent ‘aangepast’ of ‘licht’ werk te verrichten.

Op dat ogenblik zit er niet veel anders op dan naar de werkgever terug te keren, met deze vermelding. In principe moet deze nagaan of het mogelijk is aangepast of licht werk te voorzien. Indien niet dan zal hij een verklaring afgeven waaruit blijkt dat er binnen de onderneming geen aangepast werk voorhanden is.

In de privé sector zal dit laatste vaak het geval zijn, maar bij de grote ondernemingen kan het gebeuren dat ze wel een poging doen om aangepast werk te voorzien.

Slot

Wij denken dat er in die periode veel meer zou kunnen gebeuren om de problemen op te lossen, en dat het systeem waarbij de adviserend geneesheer na zes maanden tot het besluit komt dat de werknemer geen invaliditeit van meer dan zes en zestig procent vertoont, te lang duurt en te veel arbeid verloren laat gaan.

Afbeelding: El Greco: De maagd van de onbevlekte ontvangenis.