14. mrt, 2013

Habemus papam

Witte rook

We hebben een nieuwe Paus met een nieuwe naam.

Mijn eerste indruk is goed moet ik zeggen. Het is een  Amerikaanse Paus van wie we in tempore non suspecto niet veel gehoord hebben, wat alleen positief is, aangezien alle prelaten die wel in het nieuws zijn geweest, dat doorgaans waren in de context  van schandalen en het toedekken van onfrisse praktijken, zoals ook onze eigen kardinaal Godfried Danneels. Of nog in verband met de sfeer van lekken en hofintriges die heerste onder de vorige Paus, thans emeritus.

Boeiend

Tot mijn eigen verbazing ben ik daar toch door geboeid. Ik mag nog honderd keer beweren dat het me niet meer kan schelen, gezien de niet aflatende teleurstelling van de voorbije veertig jaar, toch stel ik vast dat ik voor de televisie bleef zitten tot de nieuwe Paus aan het volk getoond werd.

Bewust had ik het al lang opgegeven maar ik merk dat het onbewuste toch de hang naar de oude kudde blijft aan de dag leggen. We moeten toegeven dat het Vatikaan er een prachtige televisieshow van gemaakt heeft.

Het is de eerste jezuïet in de kerkgeschiedenis. Vroeger werd nooit iemand van deze orde gekozen. Het zou ons te ver voeren om dat uit te leggen, maar om een of andere reden vind ik het bemoedigend, wellicht alleen al omdat er alweer een taboe doorbroken is. Maar het meest fantastisch vind ik toch zijn naamkeuze. Jan Becaus en Rik Torfs waren het er als commentatoren bij de rechtstreekse uitzending roerend eens dat de naam toch een programma meebrengt.

Paus Frans I

Het is de eerste Paus die de naam Franciscus zal dragen. Iedereen denkt natuurlijk spontaan aan de Heilige Franciscus van Assisi die bekend staat om zijn nederigheid en bescheidenheid. Hopelijk meent hij het en slaagt hij erin een gelijkaardige vernieuwing en herbronning in de stand te brengen als zijn patroonheilige deed in de middeleeuwen, toen de kerk net als nu in verval verkeerde.

Franciscus preekte een boodschap van eenvoud en terugkeer naar de evangelische waarden met de nadruk op armoede en Godsvertrouwen als enige rijkdom. Hij is ook bekend als dichter en als dierenvriend.

Ik denk dat velen er hoop zullen uit putten, dat de kerk als Godsvolk opnieuw een voertuig naar het schone, het ware en het goede zou mogen worden, waar we het gisteren over hadden, in plaats van een obstakel op de weg van de gelovigen te vormen.

Dat ze daar maar eens stoppen me de intriges en kuiperijen en terugkeren naar de kernbusiness: mensen nader tot God brengen.