13. mrt, 2013

Het ware,

Het schone en het goede

De wetenschap is voortdurend in beweging en er komen elke dag honderden of duizenden onderzoeksartikels bij.

De kwaliteit van wat daar in staat wordt normaal gesproken gewaarborgd door de redactie van het tijdschrift waarin het artikel verschijnt. De redactieraad onderzoekt elke inzending op zijn wetenschappelijke merites.

Dat is het systeem dat de wetenschappelijke vooruitgang heeft mogelijk gemaakt. Het is niet zonder problemen en af en toe sluipt er iemand tussen die met bedrog aan komt zetten, maar in wezen werkt het wel, voldoende om de hoge stand van onze huidige medische zorgverlening mogelijk te maken.

Iedereen van ons kan daar toegang toe krijgen. Het is een belangrijk referentiepunt, de toetssteen van de waarheid.

Het schone

Wat willen wij op deze website eigenlijk bereiken? Verslag uitbrengen wellicht van onze zoektocht naar het ware, het schone en het goede.

Wat de schoonheid betreft, kan ik af en toe iets meedelen van wat me te beurt is gevallen. Gaande van opera tot fotografie, van poëzie tot helaas geen muziek want de policy van de 123 website staat dat niet toe. Maar we hebben wel taal en beeld, zoveel mogelijk binnen de grenzen van het auteursrecht, en we voegen daar ook af en toe iets aan toe. Neem nu de sonnetten van Pasquino, of de roman van Dirk van Babylon.

De website technologie stelt ons in staat dat op een gemakkelijke manier met een onbekend publiek te delen.  Ik beleef daar veel genoegen van.

Het goede

Het ware en het schone is niet genoeg om het leven zijn volle zin te geven. Er hoort ook het goede bij.

Hoe we ons leven inrichten en welke beslissingen we nemen mag niet alleen afhangen van ons eigen voordeel. Het goede veronderstelt dat we ook rekening houden met de belangen van anderen. Het hoogste goed is wellicht de zorgliefde, de caritas of de agapè. Dat berust op een evangelische inspiratie.

Om tot het goede te komen, kunnen we te rade gaan bij de Heilige Schriften, waar het evangelie van Jezus Christus een belangrijk deel van uitmaakt. Als we dat willen, maar ook als we dat niet doen zullen we ontdekken dat de hele Westerse literatuur doordesemd is van de Bijbelse taal.

Het valse, het lelijke en het slechte

We kunnen niet veel meer doen dan proberen ons in ons persoonlijke leven te omringen met personen die het schone, het ware en het goede belichamen, en diegenen ontvlieden die het omgekeerde vertegenwoordigen: de valsheid, de lelijkheid en de valsheid van de menselijke natuur.

We kunnen ons steunen op de literatuur, optrekken aan de grootse verwezenlijkingen van de cultuur en ons bekommeren om onze evennaaste. Daarin schuilt de zingeving van het leven, of toch al van mijn leven. Rest alleen nog het elke dag waar te maken.

Afbeelding: de Griekse filosoof Plato in de visie van de Italiaanse schilder Raffaël.