12. mrt, 2013

Voor niets

Intellectuele onafhankelijkheid

Deze website is geheel gratis en biedt behalve een dichtbundel niets aan.

Is dat een garantie dat het allemaal echt en waarachtig is? Volledige garanties heb je nooit in het leven maar het maakt onze site wel anders dan de meeste.

We zijn op zijn minst totaal onafhankelijk en we hebben aan niemand rekenschap af leggen. We moeten dus ook niemand naar de mond praten.

Selectie

Ik schreef gisteren al het internet ons overspoelt met informatie. Dat merk je tussen haakjes ook zeer goed in de praktijk, nu blijkt dat meer en meer mensen op het internet gaan zoeken wat hun klachten mogen betekenen. Wat dan gebeurt is een goede illustratie van wat we bedoelen.

Zonder enige medische voorkennis blijkt het heel moeilijk om een juist beeld te krijgen van wat er aan de hand is. Sommige websites zijn te moeilijk, andere hebben een verborgen agenda en je weet niet zo gauw aan welke bronnen het meeste geloof te hechten. Het is een probleem van vergaren en verwerken van informatie en van het identificeren van de beste bronnen. Daarna moet je de gevonden informatie ook nog kunnen interpreteren en kaderen, om er een perspectief te kunnen in zien.

Vroeger

Ook toen er geen internet bestond, gingen mensen wel een in een encyclopedie kijken, of vonden ze  een boek omtrent het onderwerp. Ook toen waren er al boeken met foute informatie, of met manipulatie, of indoctrinatie, of wat dan ook voor onzin. Het was toen al zo dat het feit dat iets gedrukt was niet per se betekende dat het ook waar was.

Waarom zou deze website dan wel waar en betrouwbaar zijn? Wel, ik kan dat alleen maar beloven te zijn, en elke dag proberen dat waar te maken. Onder meer door wat ik beweer aan de wetenschappelijke literatuur te toetsen.

EBM

In de huisartsgeneeskunde bestaat er nu een dominante trend die pleit voor EBM, of evidence based medicine. Dat betekent dat ons handelen als huisarts idealiter altijd gevestigd is op de bevindingen die de literatuur ons verstrekt. Om die literatuur te raadplegen bestaan er allerlei zoekinstrumenten. In principe dient elke beslissing die we als huisarts nemen gebaseerd te zijn op onderzoeksartikels die omtrent het onderwerp zijn verschenen.

Op de foto: Ignaz Fülöp Semmelweis