11. mrt, 2013

Van armoede sterven

Omringd door weelde

We zitten nu op het internet en we kunnen ons doodsurfen zonder ooit het einde ervan te zien.

In tegenstelling met vroegere eeuwen waar het grootste deel van de bevolking zeer moeilijk toegang kreeg tot informatie, waar een schaarste heerste aan dragers van het geschreven woord, en waar de meesten geen onderwijs genoten, zodat de meerderheid van de bevolking niet kon lezen en schrijven, verkeren wij in een toestand van overstelping en overweldiging door de gigantische hoeveelheid informatie die op het web voor het grijpen ligt.

Overvloed

Het probleem is dus niet meer aan informatie te geraken, maar hoe die weer kwijt te geraken, zeker als daar een hoop valse informatie bij is. Om maar met de spam te beginnen, maar ook alles wat vals en gelogen is, of ingegeven door lage commerciële motieven.

Het probleem is dubbel: hoe vind je de informatie die je nodig hebt in dat spaghettibord vol kronkels dat het internet toch is, en wanneer je die informatie gevonden hebt: ‘Is deze informatie waar en betrouwbaar?

Vals

Er doen immers zo veel valse verhalen de ronde. Er wordt zo gigantisch veel onzin verkocht. Knollen voor citroenen, zeg maar. We zijn toch allemaal op zoek naar ware verhalen en we hebben allemaal de nodige dosis achterdocht bij informatie die we zogezegd gratis en voor niets krijgen. Anders overleef je het niet.

We hebben hopelijk allemaal een innerlijk kompas dat ons gaandeweg meer en meer bevoegd maakt om de valse informatie weg te filteren.

Anders kun je wel om de haverklap een mail openmaken die je wijs maakt dat je veel geld kunt verdienen door eerst je spaargeld af te geven, of dat je een gratis penisvergroting gewonnen hebt. Ook voor vrouwen want er mag niet gediscrimineerd worden. Je kunt hem altijd aan je man cadeau doen.

Betrouwbare verteller

Nee alle gekheid op een stokje. Om maar te zeggen hoeveel onzin er verkocht wordt. En niet altijd met lage motieven.  Maar ook een nobele ingesteldheid maakt van de leugen nog geen waarheid.

Waarom zou deze website dan wel waar en betrouwbaar zijn? Wel, ik kan dat alleen maar beloven te zijn, en elke dag proberen dat waar te maken. Onder meer door wat ik beweer aan de literatuur te toetsen. Ik zal daar morgen wellicht nog wel over vertellen. Ik heb het gevoel dat er nog brood op de plank ligt.