8. mrt, 2013

Zo leerden de ketters

maar ze doolden

In strook 187 van De Rode Keizer, het achttiende album in de Nero-stripreeks van Marc Sleen  zegt Petoetje (helemaal links onderaan in beeld:) "Zo leerden de ketters, maar zij doolden."

Een uitspraak die nog geregeld zou terugkeren in de reeks luidens de wikipedia omtrent het onderwerp.

Op 24 juni 2011 gebruikte ik dat citaat al een keer in mijn dagboek, en vandaag deed ik dat opnieuw in een uitwisseling met een nobele onbekende met wie ik een scrabble-achtig woordspelletje speel op het internet.

Mijn opponent was oprecht verwonderd over mijn taalgebruik, niet de eerste keer, en van het een kwam het ander. Ik biechtte niet op dat ik dat de eerste keer in een Nero album heb gezien, maar wel dat ik herstellend katholiek ben. Blijkt dat hij of zij, maar ik denk dat het een man is, zich enkele jaren geleden heeft laten uitschrijven uit de kerk.

Uitgedreven

De lage landen, want we spelen in het Nederlands, zijn blijkbaar vol van mensen die de kerk de rug hebben toegekeerd. Nu ja vind je het gek? Het Godsvolk wordt immers bestuurd door lieden die er de afgelopen vijftig of honderd jaar alles aan gedaan hebben om zoveel mogelijk groeperingen uit te drijven. Het is voldoende dat je masturbeert, gescheiden en hertrouwd bent of homo, en je mag al de communie niet meer ontvangen. Ook voorbehoedsmiddelen (wat een woord he) mogen niet. Als je ze gebruikt verkeer je in staat van zonde en mag je het altaar niet benaderen.

Het beleid heeft er letterlijk geen middel onverlet gelaten om zoveel mogelijk mensen af te stoten, te veroordelen en te vernederen. Het komt omdat Rome er altijd voor gekozen heeft zoveel mogelijk macht naar zich toe te trekken, wat op zijn toppunt komt met het uitroepen van de onfeilbaarheid van de Paus tijdens het eerste Vatikaans concilie in 1871 onder Pius de Negende.

Onfeilbaar

De eerste onfeilbare Paus zou de geschiedenis ingaan als een beetje gek. Hij kreeg allerlei megalomane trekjes en haalde zich in het hoofd dat hij lammen kon doen lopen en blinden zien. Hij dacht werkelijk over een directe lijn met hierboven te beschikken. Je krijgt dus de interessante situatie dat de Paus zelf die de onfeilbaarheid heeft bedacht, aan bevliegingen van waanzin gaat lijden.

Er is geen enkel mechanisme voorzien om de Paus af te zetten mocht dat blijken. Dit is toch wel bijzonder voor het hoofd van wellicht een klein en krimpend miljard gelovigen.