7. mrt, 2013

Peterschap

De petemoei

Een andere vriendin van ons is meter van een kind van een bipolaire moeder. Zelf heeft ze geen kinderen.

Het is niet evident te zorgen voor een kind waar je uiteindelijk officieel niets over te zeggen hebt, zeker als er een wisselvallige moeder bij hoort.

Je gaat je onvermijdelijk hechten. Het lijkt me moeilijk de juiste afstand te bewaren: dicht genoeg om iets voor het kind te kunnen betekenen, maar niet te dicht zodat het niet bedreigend wordt. Je moet hem met andere woorden ook kunnen loslaten.

Het maakt je wel kwetsbaar, want garanties heb je niet. Maar goed die heb je eigenlijk nooit in het leven als het om het opvoeden van kinderen gaat.

Peet en meet

Het is goed dat er in het katholieke geloof zoiets bestaat als peters en meters want dat geeft toch een soort statuut aan degene die het bekleedt, en het verleent niet alleen het recht maar zelfs de plicht om mee verantwoordelijk te zijn voor de (christelijke) opvoeding van het kind. Het is een heel mooi gebruik dat stilaan verloren gaat, gezien de ontkerstening.

Vroeger waren het vaak de grootvaders en de grootmoeders die peter en meter werden. Zelf heb ik nooit de gelegenheid gehad peter te worden. Ik ben het al gezien mijn naam, maar dat is misschien een troostprijs.

Gevaren

Het doet me een beetje denken aan een andere situatie die we hebben kunnen volgen, die verkeerd is afgelopen in die zin, dat die meter constant met cadeaus en verwennerijen stond te zwaaien, terwijl de moeder van het kind in financiële moeilijkheden verkeerde door een foute man die dronk.

Het meisje had ook een jonger broertje, met een peter en meter die niets voor hem deden, zodat er een grote ongelijkheid tussen broer en zus ontstond. Uiteindelijk is het op ruzie uitgedraaid om dat al die verwennerij uiteindelijk dwars ging staan op de opvoeding die de moeder probeerde mee te geven.

Goede raad

Als ik een goede raad zou mogen geven, zonder me ergens mee te bemoeien, dan zou het zijn altijd de continuïteit van de relatie voor ogen te houden, en die niet in gevaar te brengen door in concurrentie met de moeder te komen, of afgunst van de andere leden van het gezin op te wekken.