6. mrt, 2013

Ontslag

Nog een lege stoel

De Schotse kardinaal O’Brien werpt de handdoek in de ring. Hij treedt af en zal het conclaaf niet bijwonen.

Dat komt omdat hij in het verleden verschillende priesteres seksueel heeft benaderd. Vier daarvan waaronder drie nog steeds priester een ex hebben in februari daarvan melding gemaakt en blijkbaar is er in het Vatikaan een gevoelige zenuw geraakt, want naar verluidt zou het Paus Emeritus Benedictus XVI zelf geweest zijn die het ontslag heeft opgedrongen.

We moeten opmerken dat het in deze gevallen niet om pedofilie gaat, maar mogelijks wel om machtsmisbruik in zoverre dat de kardinaal/aartsbisschop de hiërarchische meerdere was van de mannen in kwestie.

Afwijking

Pikant detail is nog dat de kardinaal in het verleden homoseksualiteit veroordeelde als een aberratie van de natuur. Daar word ik nu misselijk van. Iedereen weet dat de onhoudbare posities van de kerk omtrent het celibaat tot een oververtegenwoordiging van homoseksuelen in het ambt heeft geleid.

Wist u bijvoorbeeld dat de sterfte onder de Amerikaanse priesters ten tijde van de Aids-epidemie, toen er nog geen behandeling was, driemaal het nationaal gemiddelde bedroeg. Het is een zijdelings argument voor de stelling dat er heel veel homo’s onder de priesters zijn, en dat is maar normaal ook, want welke hetero zou zich geroepen voelen tot een carrière die seksuele genoegens met een vrouw helemaal uitsluit.

Splijting

Je kunt dat als jonge mens wel denken, als je voor de stiel kiest; maar je houdt dat geen heel leven uit. De gespletenheid van kardinaal O’Brien is nu dat hij een conservatief standpunt innam omtrent homoseksualiteit, maar een progressief standpunt omtrent celibaat. Wellicht heeft dit laatste hem de kop gekost, want twee dagen nadat hij zich uitte als een voorstander van het openstellen van het huwelijk voor priesters werd hij door Rome tot ontslag gedwongen.

Wat is dat toch voor een hypocrisie, wat is dat toch voor een waanzin in de r.k. kerk. Vroeg of laat zal het toch moeten komen tot een opgeven van het priestercelibaat en het erkennen van de seksualiteit als een onvervreemdbaar onderdeel van het mens zijn.