5. mrt, 2013

Prima vera

Spring is in the air

Daar zul je nu eindelijk de lente hebben.

De verzuchtingen in de spreekkamer zijn niet van de lucht.

De mensen snakken naar het licht, en ook al was het vandaag nog vrij koud, rond de zes graden op zijn best, toch zorgt de terugkeer van het licht voor opgeruimde gezichten en minder depressieve klachten, dat zul je elk jaar zien

Het weer is van grote invloed op ons humeur, en er wordt in een land als België veel over gekankerd, al heeft ons wisselvallige klimaat het voordeel dat het nooit lang hetzelfde blijft.

Behalve deze winter dan, waar geen einde aan leek te komen. Het is het tweede jaar op rij dat het me opvalt hoe lang het duurt. We hebben nog eens de echte winter leren kennen met veel donkere dagen, sneeuw en ijzel, gladheid en smurrie. We hopen dat we daar nu weer van af zijn tot tegen kerstmis.

Licht en duisternis

Wat nog het meest op het gemoed werkt is de duisternis en omgekeerd het licht. Veel mensen worden depressief tijdens de wintermaanden, door een gebrek aan licht. Het gaat om een directe inwerking van zichtbaar licht op het netvlies, niet om moeilijke stralen of zo. Ik heb hier in het dagboek al de gelegenheid gehad er de aandacht op te trekken, dat we beter niet de hele winter kunnen doorbrengen bij een peertje van 25 watt, die nu trouwens niet meer bestaan.

Het huis goed verlichten en zoveel mogelijk buitenkomen gedurende  de dag, voor degenen die veel binnenzitten. En nu de temperaturen aangenamer worden, de ramen eens goed openzetten. Nieuwe lakens leggen, en jezelf eens verwennen met een wandeling of een terrasje.

Breek open

De winter is voor velen onder ons een tijd van isolement, met minder sociale contacten. Zoals de barstende bladknoppen is het ook tijd voor ons om open te staan voor een nieuwe zomer in het hart. Licht, lucht en warmte zullen er toe uitnodigen weer open staan voor de pracht van de schepping, niet dat die tijdens de winter afwezig is. Vorige week nog hadden we het prachtige zicht van sneeuw op de bomen en nu is er al het nieuwe groen.

De kunst is zich blijven verwonderen om de eeuwige wederkeer der dingen zoals die blijkt uit de kringloop van de seizoenen.