2. mrt, 2013

Beroepsgeheim

Een hoger goed

Vandaag verneem ik op de radio dat huisartsen het recht krijgen om een situatie van geweld in het gezin bij de politie aan te geven.

Dat is voor het eerst, want dat mocht niet, omwille van het beroepsgeheim. Ik neem dat zeer serieus. De arts heeft nooit het recht iets aan derden mee te delen omtrent wat hij vernomen en gezien heeft tijdens een raadpleging of huisbezoek. Het verbreken van het beroepsgeheim is zowel onder het tuchtrecht als onder het strafrecht strafbaar.

Veel meer nog is het beroepsgeheim ook een morele plicht dit een onlosmakelijk onderdeel vormt van de kwaliteit van de zorg die we wensen te bieden, en waar de zorgvrager recht op heeft. Dat is ook het recht van het slachtoffer en zijn of haar gezin wanneer een ernstige gezinsgeweld onder de aandacht komt.

Casus

Ik heb deze week nog een vrouw gezien die al een paar keer kwam sinds het begin van jaar, voor vaststelling van letsels die haar door haar echtgenoot zijn toegebracht. Deze keer was het een vuistslag in het gezicht. Zij hebben samen drie kinderen die al een paar keer getuige zijn geweest van geweldpleging. Het is echt wel een situatie die de spuigaten uitloopt en waartegen opgetreden moet worden.

Wanneer de kinderen in het vizier komen, en zeker wanneer de vader de kinderen mishandelt, en we zitten hier op de grens,

Toen ik haar gisteren zag, wist ik dat nog niet, dat ik zoiets nu mag aangeven, maar het zal weinig veranderen, want ik zal het voorlopig nog maar niet doen. Ik heb haar dat trouwens gezegd, dat ik het niet zou doen, uit respect voor haar, en om niet iets in gang te zetten waar je geen controle meer over hebt. Want ik zou het toch aangegeven hebben, ook al mocht het niet, als het voor de kinderen moest.

Empowerment

Ik vind dat je zo veel mogelijk via het slachtoffer moet werken, door middel van kennisoverdracht, aanmoediging, appreciatie etc. Zij moet het gevoel krijgen dat ze iets kan doen aan de situatie, waar en wanneer ze wil. Dat ze niet gedoemd is door te gaan met iets te verdragen wat onverdraaglijk is.

Om mijn woorden kracht bij te zetten heb ik haar voorzien van een attest van vaststelling van slagen en verwondingen. Als ze terugkomt, en dat vermoed ik wel, zal ik kijken of we moeten verder gaan. Ik heb in het verleden vaak vast moeten stellen dat de ordediensten tamelijk futloos optreden, maar dat verandert wanneer ik een attest opmaak waarbij ik verklaar dat de kinderen in gevaar zijn.

Dan zul je zien dat de Jeugdrechtbank verwittigd wordt en dat het ineens snel vooruitgaat. Een jeugdrechter die een medisch attest in handen krijgt waarbij gevaar blijkt voor minderjarigen kan snel en kordaat optreden in dit land. In het verleden heeft dat gewerkt, en ik mag hopen dat het nu opnieuw zo is.