23. mrt, 2013

Levenslang

Schuldig en verantwoordelijk

Vlaanderen kan opgelucht ademhalen. De massa-baby-moordenaar Kim De Gelder is schuldig en toerekeningsvatbaar verklaard, en tot levenslang veroordeeld.

Vier jaar geleden raakte hij met een smoes het kinderdagverblijf Fabeltjesland te Dendermonde in en stak met een mes in het rond. Later bleek dat hij een paar dagen ook nog een bejaarde vrouw had vermoord. Nu is hij schuldig bevonden aan vier moorden en 25 moordpogingen. Het proces heeft de gemoederen te lande danig beroerd en tot allerlei pennentwisten geleid.

Controverse

Vooral over de toerekeningsvatbaarheid is veel te doen geweest. De deskundige psychiaters raakten er niet uit. Volgens de gerechtspsychiaters was hij wel in staat zijn daden te  controleren en is hij verantwoordelijk voor zijn doden. Volgens de psychiaters van de verdediging is hij geestesziek, en gevaarlijk, maar niet verantwoordelijk.

In dat geval kan hij niet berecht en veroordeeld worden, maar wordt hij ter verzorging in een gesloten psychiatrische instelling geplaatst. Hoe dan ook komt hij niet gauw vrij.

Zowat alle burgerlijke partijen waren redelijk heftig van mening dat de dader wel verantwoordelijk is en veroordeeld moet worden tot de zwaarste straf.

Ze zijn redelijkerwijs zeer boos op de dader. Ik kan daar zeer goed in komen en het neersteken van baby’s is nu niet iets dat je kunt beginnen vergoelijken. De feiten zijn uiterst ernstig en gruwelijk.

Roep om wraak

Waar ik echter niet goed kan in volgen dat de behoefte aan revanche niet gestild is met een verklaring van ontoerekeningsvatbaarheid. Vele mensen zijn nu echt opgelucht omdat hij verantwoordelijk en schuldig is bevonden. Het omgekeerde hadden ze verschrikkelijk gevonden.

Blijkbaar is het gemakkelijker te aanvaarden dat iemand bij volle verstand en bewustzijn kinderen begint neer te steken en ervoor gestraft wordt, dan dat het een geesteszieke zou geweest zijn die de misdaden in een vlaag van pure waanzin zou hebben begaan, en die dientengevolge niet gestraft kan worden, en op zijn hoogst een dwangbehandeling kan ondergaan.

Dit gaat in tegen het volksgevoel. Alsof de dader daarmee vertroeteld wordt, en in de watten gelegd, in plaats van boete te doen.

Ik vind dat een beetje vreemd. We kennen hier in België niet het Nederlandse systeem waar in vijf graden onderscheiden worden gaande van helemaal verantwoordelijk tot helemaal geschift, met drie gradaties er tussen in. Het is alles of niet. Iedereen is het erover eens dat de man geestesziek is, ook de verdediging, maar dat je een geesteszieke bent, betekent nog niet dat je niet aansprakelijk bent voor de daden die je begaat.

Besluit

Gesundes volksempfinden, of een compleet gestoorde jongeman die niet alleen een gevaarlijke dader is, maar nu ook de prooi van de collectieve woede.

Afbeelding: www.knack.be