26. feb, 2013

Kwaad met kwaad

De spiraal van het geweld

Je moet het kwade niet met kwaad vergelden, maar het goede voorbeeld geven, zegt het evangelie.

Dat is de gemakkelijk gezegd, maar niet zo gemakkelijk gedaan. In verband met wat we vertelden over ongestrafte daders zouden we ons kunnen voorstellen dat we wraak nemen op een of andere manier. Hem in een steegje opwachten of zo, of een traag en knagend vergif in zijn eten doen. Hem op een of andere manier beschadigen, bijvoorbeeld door zijn reputatie te besmeuren.

Oog om oog

Het zou de spiraal van het geweld alleen maar verder zetten en het zou de wereld niet verbeteren, en dat is wat het evangelie ons hier probeert te vertellen.

Het beste wat je kunt hopen is dat je jezelf voldoende vooruit kunt helpen om autonoom en zelfstandig in het leven te staan. Je eigen leven leiden, net zoals iedereen anders ook al doet.

Laten zien dat je persoonlijkheid niet gefnuikt is, maar alleen gestaald en gehard door de tegenslagen, net door het misbruik en de intimidatie.

Als je dat kunt, dan kun je ook functioneren met of zonder gevolgen voor de dader. Ik zeg niet dat het dan om het even wordt, want om het even zal het nooit zijn. Het gaat om aanvaarding, niet om onverschilligheid. Wat in het verleden is gebeurd kunnen we aanvaarden omdat hun nu eenmaal onomkeerbaar is, maar dat betekent nog niet dat je het kunt goedkeuren of verdoezelen.

Overwinning

Dat je er los van komt, betekent nog niet dat je het moet gaan ontkennen. Integendeel. Het is pas wanneer de ontkenning ophoudt dat de aanvaarding kan beginnen. En het is ook niet zo dat de aanvaarding zomaar even betekent dat we er ons zomaar even bij neerleggen. Het neemt niet weg dat je kunt blijven strijden tegen nieuw onrecht.

De beste revanche die het slachtoffer kan verhopen is de eigen menselijke waardigheid weer op te bouwen, niet onbeschadigd maar toch integer. Daarvoor is het nodig het rijk van de leugen te verlaten om het land van de waarheid te betreden.

Je moet jezelf overwinnen.