25. feb, 2013

Nadien

Verwerking zonder einde

Het slachtoffer, als het ooit tot een stopzetting van het misbruik komt, staat voor de ingewikkelde taak tijdens de rest van het leven proberen klaar te zien, onder meer ook in de complexe gevoelens die hij of zij ten opzichte van de dader koestert.

Daar al altijd wel woede en afschuw bij zijn, toch later, tijdens de verwerking. Maar er zijn wellicht toch ook positieve gevoelens geweest, zoals bewondering of dankbaarheid voor de aandacht die je hebt gekregen. Het is niet zo eenvoudig om dat op te lossen.

Er zijn heel wat slachtoffers die nog geregeld moeten omgaan met de dader, voor zover die tot de familie behoort, want we hadden het gisteren en eergisteren al voornamelijk over intra-familiaal misbruik, met een dader die nog steeds in leven is en die altijd ongestraft is gebleven.

Het is niet zo simpel om daarmee om te geen en de juiste houding te bepalen.

Radiostilte

In het geval dat ons bezighoudt is het tot een breuk gekomen, een verbreking van alle betrekkingen.

Ik denk dat dit gunstig is, dat het betrokken slachtoffer een aantal jaren de kans heeft gekregen om zich te onttrekken aan de kwalijke invloed van de dader, die immers niet tot een einde komt de dag dat het fysieke, seksuele misbruik stopt.

Ook nadien moet het geheim nog worden bewaard  en er blijft altijd een druk bestaan.

Vroeg of laat zul je hopelijk zien dat er bij het slachtoffer voldoende zekerheid en evenwicht is ontstaan, die ertoe leiden dat de confrontatie met de dader niet meer uit de weg gegaan moet worden.

Vooruitzicht

Er zal ongetwijfeld een verlangen komen op een goede dag het met de dader er te kunnen over hebben, en hem de gevolgen van zijn daden onder de neus te wrijven. We weten niet of dat ooit lukt.

We mogen hopen dat de dader in dit of een volgend leven tot de orde wordt geroepen, en dat hij zijn schuld erkent, maar er is weinig reden toe, dat werkelijk binnen de horizon van ons eigen leven te verwachten.