22. feb, 2013

Mattheus

Twaalf en achttien

Het geknakte riet zal Hij niet verbreken en de walmende vlaspit zal Hij niet uitdoven, voordat Hij het oordeel tot overwinning heeft gebracht. (Mt.12:20)

We hebben allemaal wel eens macht over iemand anders, en sommigen hebben meer macht dan anderen. Wat we niet kunnen hebben is dat mensen die veel macht hebben, die macht misbruiken voor eigen voordeel en om anderen te schaden.

De meesten van ons zullen toch wel een gevoel van rechtvaardigheid bezitten, dat aangeeft dat de zwakkeren niet de prooi moeten worden van de sterkeren in een beschaafde samenleving, in tegenstelling tot de Darwiniaanse jungle.

Heilige schrift

Datzelfde gevoel van opkomen voor de zwakken vind ik ook in het Evangelie. Het is een natuurlijk gevoel dat door Jezus Christus treffend wordt verwoord als hij zegt: ‘Een ieder die deze kleinen tot zonde verleidt, het zou beter voor hem zijn, dat een molensteen om zijn hals was gehangen en hij verzwolgen was in de diepe zee.”

De machtigen zijn het hun zielenheil verplicht verantwoordelijk met hun macht om te springen, en ze zullen daar in de Christelijke visie vroeg of laat verantwoording moeten voor afleggen, zij het pas tijdens het Laatste Oordeel.

Daar ligt een onverzettelijke overtuiging onder dat er ooit een moment komt dat er rechtvaardigheid geschied en dat iedereen beloning of straf naar verdienste krijgt. Voor het zover is leven we in een onvolmaakte wereld, waarin de machtigen vaak goed wegkomen met het misbruik.

Wee hem die ergernis geeft

Dat maakt het pedofilieverhaal waar de r.k. kerk steeds dieper in wegzakt zo verschrikkelijk. Dat daar misbruis is gemaakt van een ambtelijk gezag verleend door een instituut dat beweert zich op Jezus Christus te baseren.

Dat mag ons niet doen vergeten dat er wellicht nog veel meer slachtoffers zijn seksueel misbruik in familiale omstandigheden, binnen het gezin. De dader is meestal iemand die vlakbij het slachtoffer leeft. Een oom, een neef, een broer, een vader of een buur. Meestal mannen. Niet dat vrouwen zich onbetuigd laten wat misbruik betreft, maar dat is dan subtieler en het valt nooit te bewijzen.