15. feb, 2013

Onrustwekkend

Verdriet en depressie

Een andere vriendin van ons heeft een zoon die diep in de put zit.

Bart is er intussen ook al 46. Daar zie je ook dat probleem dat we gisteren aankaartten: waar leg je de grens als ouder of partner van een geestesgestoorde?

Hoe ver moet je gaan en meer nog hoe ver mag je gaan in het meegaan, het meevoelen, en het invullen van de gaten die vallen op allerlei gebied.

Daar is geen eenvoudig antwoord op te geven, ook niet in dit geval. We praten wel eens over die zoon van haar en hij komt soms op de raadpleging.

Verbetering

Mijn indruk na ons laatste gesprek was gunstig en hij was stukken beter dan tijdens ons gesprek daarvoor.

Stukken minder slecht, zal ik maar zeggen. Je ziet dat meestal meteen als iemand al de deur binnenkomt, hoe hij of zij is. Iemand die zich verwaarloost is doorgaans zwaar depressief. Dat zijn zo van die wetmatigheden in de huisartsengeneeskunde.

De zoon heeft een depressie waar bovenop een rouwproces is geënt. Dat maakt het extra moeilijk. Wanneer de depressie beter gaat, blijft al het verdriet nog over en dat moet je verwerken. Daar gaat tijd over en je kunt daar niets van overslaan, van dat hele proces.

Verwerking

Vele mensen zijn veel sterker trouwens in het verwerken van verdriet dan in het leven met depressie. Daarmee is al gezegd dat depressie en verdriet sterk verschillende gemoedstoestanden zijn.

Verdriet is een onderdeel van het mens zijn, dat we allemaal in ons leven meemaken. Depressie is een ziekte, een aandoening van de hersenen die behandeld kan worden.

Het grote verschil is wellicht de zinvolheid versus de zinloosheid van het lijden. Wanneer we een groot verlies hebben geleden, dan ervaren we geestelijke pijn, maar die is uiterst zinvol, gebaseerd als die is op onze liefde voor de verloren persoon.

Het lijden bij depressie daarentegen wordt als zinloos ervaren. Er is geen reden toe en er is geen verklaring voor en het is bruut zinloos lijden. Dat is veel moeilijker om dragen voor vele mensen. Velen blijven daarmee lopen omdat ze er niet graag met iemand over praten. Het is ook moeilijk praten over iets zinloos. Jammer want je loop wellicht een doeltreffende behandeling mis. Ik zou hulp zoeken als het erg wordt.