13. feb, 2013

Prostaatkanker

De HIFU methode

Een vriendin wier vader prostaatkanker heeft, maakte me attent op een nieuwe behandelmethode van deze ziekte van de voorstanderklier die veel oude mannen treft. Het gaat vaak om een niet erg agressieve kanker die vaak nog ettelijke jaren te leven laat, ook zonder behandeling.

Van een moderne behandeling mag je eisen dat ze daar jaren van kwaliteit aan toevoegt, met aftrek van alle schade en ellende door mogelijke neveneffecten.

Letterwoord

HIFU staat voor High Intensity Focused Ultrasound. Vrij vertaald gaat het om ultratonen, zeg maar geluid, maar dan in een onhoorbaar hoge frequentie, van hoge intensiteit en doelgericht aangewend. Deze techniek maakt gebruik van ultrasone geluidsgolven die vanuit een kleine antenne op één punt in de aars worden geconcentreerd.

Hierdoor ontstaat een hittegolf die vanuit dit punt vertrekt. Het ongewenste weefsel bereikt daarbij van 85 tot 95° C ontstaat en wordt als het ware gepocheerd. Binnen het kleine sigaarvormige letseltje gaan alle (tumor)cellen dood.

Door dit telkens weer te herhalen, met het ene sigaartje naast het andere kan het gezwel helemaal vernietigd worden. Daarbij is geen snijden vereist, geen anesthesie, geen bloedverlies etc. Er komt geen straling aan te pas en er wordt geen lichaamsvreemd materiaal ter plaatse achtergelaten.

Resultaten

Ik ben nog eens gaan kijken op het net en er zijn toch uitgebreide studies voorhanden.

Op vierhonderd patiënten in een Europese studie waar verschillende landen aan deelnamen kan de uroloog in vier op de vijf gevallen een tumorvrij veld bewerkstelligen.

Dat blijkt uit lokaal onderzoek maar ook uit het verloop van de PSA waarden en het blijkt toch meerdere jaren stand te houden.  

Tachtig procent van de patiënten is ermee geholpen. Ik vind dat zeer goed voor een methode die geen snijden vereist, geen algemene anesthesie, geen langdurige ziekenhuisopname.

Een tot twee zittingen en een aantal dagen met een sonde lopen en de kous is af.

Ik vind dat bijzonder fraai en lang leve de vooruitgang van de medische wetenschappen.