12. feb, 2013

Jaren negentig

Weet u nog de Tamagotchi?

Het is zo jaren negentig. Dat was een elektronische huilbaby die je diende te voeden en van snoep te voorzien.

Altijd een raadsel waarom mensen geld uitgeven aan iets dat ze zelf kunnen maken door met elkaar naar bed te gaan.

Sommige mensen gingen daar echt in op en alles moest wijken als het moment was gekomen om weer eens een elektronische fopspeen toe te dienen. Een virtuele nepfopspeen zeg maar.

Waarbij een mens zich ging afvragen voor wie die fopspeen nu bedoelt was. Voor de Tamagotchi toch? Of voor de eigenaar.

Gimmick

Maar goed, dat is overgewaaid, en het was wellicht goed voor moeders wier kinderen wat groter werden en die verslaafd zijn geworden aan het zorggedrag. In veel mensen zit dat zorgende ingebakken en misschien is dat goed zo. Al is het nooit goed dat zorg het hele leven inneemt en geen ruimte meer laat voor iets anders.

Dat vrouwen zich vroeger instelden op de moederfunctie was in die tijd heel begrijpelijk voor zover het om grote gezinnen ging. Nu is het aantal kinderen per stel kleiner geworden, kinderen die trouwens vaak nog in mozaïekgezinnen verblijven. Het is een heel gepuzzel maar dat is de prijs die je betaalt voor vrouwenemancipatie.

Het is veel beter zoals het nu is, in vergelijking met vroeger, maar gemakkelijker is het niet geworden.  Je kunt je moeilijk je hele leven nog instellen op de broedfunctie.

We hebben minder kinderen, maar ze houden ons evenveel bezig, zoals we in deze pagina’s al hebben kunnen vaststellen.

Smartphones

Had je vroeger de Tamagotchi dan heb je nu de smartphones waar mensen in toenemende mate verslaafd aan worden. Zo vertelde Marijke onlangs hoe een kennis van haar, van onze leeftijd zeg maar, tijdens de pauze van een concert op de smartphone zat te tokkelen, om een zet te doen in het scrabble-spel.

Dat gebeurt via smartphones en dat kun je spelen tegen bekenden of onbekenden, maar je moet dus blijkbaar binnen een bepaalde tijd antwoorden. Ik speel dat  nu ook, onder de merknaam Wordfeud met lichtjes andere reglementen.