11. feb, 2013

Ingeven

Verlichting slotsom

Om te besluiten over het thema van deze week, namelijk licht en verlichting, moet ik eerst toegeven dat het deze keer sterk vermengd is geweest met elementen uit de Molinos-saga. Zodoende zijn we uitgekomen bij het rustgebed en het diepte-bidden, wat zo’n beetje onze eigen katholieke versie is van de verlichting.

Nou ja katholiek, maar wel ketters in het geval van Molinos, terwijl Pieter van Alcantara en Teresa van Avila de eer van de altaren is te beurt gevallen. Het ligt dicht bij elkaar, en het maakt het geval van de laatste ketter zo interessant. Daar zijn twee kanten aan: wat hij ons wilde vertellen enerzijds, en waarom hij veroordeeld werd.

Dit laatste heeft te maken met hoe hij gelezen werd.

Ingestort

We vinden hier een mystiek die in hoge mate Spaans gekleurd is.

De verlichting hier de gedaante aan van een dicht bij God vertoeven, wachtende tot hij zijn licht in ons stort, giet en schenkt. Ik zou graag van het ingestorte licht spreken, maar dat doet denken aan in elkaar stuiken en dat bedoelen we niet. Het ingeschonken licht dan, of ingegoten.

Vergelijkbaar met de Satori van de Japanners is toch  wel dat het in beide gevallen om iets gaat dat je alleen maar kunt mogelijk maken, maar niet zelf uitlokken. De verlichting is niet het gevolg van een keuze of wildaad van ons. Het overkomt ons en het vervult ons met dankbaarheid en inzicht.

Methode

In Spanje schrok men niet terug  van lange vastenperiodes en zelfkastijding om tot de verlichting te komen. Dat kon gaan tot het gebruik van de karwats of een riem met metalen punten die rond een lidmaat werd aangespannen.

Dat is de ascetische weg die het lichaam wil verloochenen om de geest te bevrijden, maar op dit punt moeten we vaststellen dat Molinos dat aspect niet overneemt integendeel. We moeten loskomen van al het gedoe, en juist niets meer doen.

Slotsom

Is dit vandaag nog relevant? Ik vind van wel. Ik zie toch heel veel mensen die daar misschien mee geholpen zouden kunnen zijn, met af en toe een stukje rustgebed bijvoorbeeld. Naar verlichting zijn op een of andere wijze veel mensen op zoek.