10. feb, 2013

Kerkleraar

Abecedarium

Molinos heeft het quiëtisme niet zelf uit het niets bedacht, maar heeft zich gebaseerd op werken die in die tijd opgeld deden. Zo circuleerde er in Spanje een mystiek boek dat bekend stond als het "Abecedarium Tertium," geschreven door een Francisco de Osuna.

Deze auteur beweert dat het innerlijk gebed van de Christen een uitwerking is van de levende Christus in het hart en dat de ziel passief moet blijven tijdens deze activiteit. De vrome ziel geeft haar persoonlijke wil op om zonder ophouden in de nabijheid van Gods aanwezigheid te vertoeven en alleen door Gods Wil geleid te worden.

Eenwording

Op deze manier versmelt het leven van de ziel met de liefde voor God. Met deze auteur ontstaat er een kloof tussen de innerlijke weg van degenen die het rustgebed zijn toegedaan, en de kerkelijke godsdienstbeoefening. We zien deze tegenstelling ook de kop op steken bij de heilige Teresa van Avila (geboren op 28 maart 1515.)

Zij maakte kennis met Sint-Pieter van Alcantara in 1560. Zij vertelde hem van haar geestelijke ervaringen en hij noemde haar een bijzonder gezegende ziel. Hij werd haar biechtvader en ze werd de grote mystieke Heilige die zo bekend werd en zelfs tot kerkleraar uitgeroepen is.

Tegenstand

In 1562 stichtte ze haar eerste klooster van de ontschoeide karmelietessen. Ze droegen geen schoenen als teken van armoede en verzaking aan wereldse luxe. De vernieuwing die ze bracht wekte de bewondering van de volksmassa, maar lokte tegenstand uit bij de hiërarchie. Een groot aantal prelaten en abdissen vond het maar niets, en wensten hun privileges niet te verliezen.

Teresa werd dan ook beschimpt en verdacht gemaakt, tot de Inquisitie er zich mee ging bemoeien. Ze doorstond die alles met veel dapperheid en ze brengt er verslag over uit in haar geschriften.

Uiteindelijk zou het gezond verstand zegevieren en schopte ze het tot kerkleraar.