8. feb, 2013

Licht en waarheid

Waarheid en dichting

Het is perfect mogelijk deze materie van licht en verlichting te benaderen zonder automatisch te vervallen in het occulte.

Het occulte is nu net het tegengestelde van het licht. Het is wat verborgen blijft, meer nog wat het verborgene opzoekt en koestert. Ik zal niet zeggen dat het allemaal nooit deugt, want af en toe is er wel wat te vinden, maar vaak is het oersaai en biedt het helemaal niet wat het belooft.

Ik geloof dat er een of ander mechanisme bestaat dat alles oppikt en een plaats geeft in de uitgestrekte wetenschappelijke literatuur. Wat daar buiten staat, of denkt te staan, is dikwijls de moeite niet. Je moet al bijna een sekte zijn om je verborgen kennis buiten het bereik van de literatuur te houden. En sektes zijn eng.

Lettervreter

Ik bedoel hier literatuur in de brede zin, met inbegrip van de niet-academische literatuur. Het bestaat zo gek niet of je kunt er altijd wel iets over vinden op pakweg het net. Het probleem is dat dit hopen ongelijksoortige informatie oplevert, en dat je het nooit zonder kritische zin kunt stellen, om daar je weg in te vinden. Maar dat is dan ook een algemene regel.

Het wordt wetenschappelijk als je je bronnen vermeldt. Daar is alles op gestoeld. Wat ik hier doe op deze site is vaak helemaal niet wetenschappelijk omdat ik mijn bronnen meestal niet vermeld. Een schrijver mag zoiets doen, een wetenschapper niet. Het is nergens voor nodig in mijn geval de hele tijd wetenschappelijk te gaan doen.

Toegankelijkheid

Het zou de teksten alleen maar verzwaren en ontoegankelijk maken voor het brede publiek dat ik hier aan tracht te spreken. Maar zelfs dan vind ik dat ik het aan mezelf verplicht ben hier dingen te plaatsen die de toets van de wetenschap niet doorstaan. Niet alles moet van wetenschappelijk gehalte zijn, maar niets moet in tegenstrijd zijn met wat de wetenschap ons leert.

Ik zou daar vroeger lichter overheen gegaan zijn, maar met de tijd word ik daar strenger op. Het echte licht komt van de waarheid en de leugen kan geen blijvend licht verspreiden. We zijn het aan onszelf verplicht altijd naar het licht en naar de waarheid te blijven zoeken, ook al is het absolute licht even moeilijk te vinden als de absolute waarheid.

Foto: Johann Wolfgang von Goethe