7. feb, 2013

Op zoek

Naar het licht

We gaan op zoek naar het licht, dat ligt in onze menselijke aard.

Het licht oefent een opwekkende en vrolijke invloed  op ons uit, en prikkelt ons om dingen te doen, die we moeten doen om in leven te blijven. Voor veruit de meesten onder ons zal dat overdag gebeuren en is de nacht, de tijd van duisternis, wat niets anders is dan de  afwezigheid van licht, de tijd van rust en slaap en sluimer.

Inwaarts

Niets belet ons zelfs in de duisternis het innerlijke licht te zien. Want waar in de buitenwereld voor onze ogen een uiterlijk licht te zien is, aangezien elke dag de zon opstaat, daar is er ook ons inwendige een bron van licht te vinden. Daar is in de loop der eeuwen veel over geschreven en vaak situeert zich dat dan in een godsdienstige atmosfeer.

Het blijkt uit de heilige schriften en het zal ook wel zo zijn in andere culturen en andere godsdiensten, waaruit moge blijken dat de zoektocht naar het licht een universele bekommernis is van de mens, waar iedereen een eigen invulling aan geeft, gekleurd door de eigen ervaringen, afkomst en cultuur.

Kooplui

Er is een grote markt voor allerlei uitingen die op die zoektocht naar het licht inspelen. Wat het uiterlijke licht betreft is er een vakantie-industrie ontstaan die overwegend menigtes mensen in de richting van gegarandeerde zon versluist. Met wat goede wil zou je kunnen zeggen dat dit allemaal mensen zijn die op hun manier op zoek gaan naar het licht.

Zo ook is er een aanbod op het gebied van de innerlijke verlichting. Daar zijn ook allerlei malafide aanbiedingen bij, dus het is niet zo dat je de eerste de beste moet geloven die beweert dat hij of zij je het licht zal brengen. Meestal wordt alleen je bankrekening daar lichter van.  Zoals er ook malafide reisbureaus bestaan.

Gelukkig is die markt wel een beetje aan banden gelegd en kun jij je verzekeren. Dat kun je van de wierookmarkt niet zeggen.

Oost west thuis best

Velen richten de blik naar het Oosten, en dan liefst het verre Oosten, zeg maar van India over China naar Japan. Ik vind dat ook wel interessant, en er zijn boeiende benaderingen te vinden, maar we mogen niet vergeten dat we ook zelf een oude en belangrijke traditie hebben op het gebied van de mystieke zoektocht naar het licht, met name in de lage landen.

Dankzij de literatuur hebben we daar een zicht op, en is die kennis over de verlichting, zoals met alles voor iedereen vrij toegankelijk.