4. feb, 2013

Voorjaarslicht

Een balsem voor het netvlies

Het licht is anders vandaag.

Dat gevoel had toen ik vandaag een paar huishoudelijke klussen verrichtte in mijn eenzaamheid, nu mijn wederhelft een paar dagen in een buurland vertoeft voor familiezaken. Ineens werd ik dat gewaar, dat het licht veranderd is.

De winter is nog niet voorbij en gaat nog een korte maand duren, maar het licht is toch al teruggekeerd. Dat gegeven vervult me met blijdschap en gunstige verwachtingen. Ik voel me opgeruimd en kijk met vertrouwen de toekomst tegemoet.

Overgang

Het effect van het licht op ons gemoed is dus niet te onderschatten zoals ik gisteren ook al opmerkte. Wat je soms wel eens ziet is dat daar een overgangsfase tussen zit van een paar dagen tot een week met verhoogde prikkelbaarheid. Je wordt stuurs en balorig. Net op het ogenblik dat je gaat overschakelen van een winters denkklimaat naar een lentegevoel kan het gaan kriebelen en jeuken, en weet je soms heel even met jezelf geen blijf.

Het is dikwijls maar een overgangsfase, maar wel eentje die soms leidt tot impulsieve daden. Soms moet je echter eens uit de kluisters van het dagelijkse bestaan losbreken.

Zwavelstok

Hoe dan ook ziet elke godsdienst iets Goddelijks in het licht, en op de keper beschouwd komt alle licht van God. De duivel daarentegen is de prins van de duisternis, en dat gaat al terug tot Meden en Perzen. Ook in de christelijke godsdienst zoals wij die hier kennen, en ik in het bijzonder, is Christus een lichtbrengende figuur. Ook de Heilige Geest stort licht in ons.

Paradoxaal genoeg is het opperhoofd van de duivels, zeg maar Lucifer, voorzien van een naam die niets anders betekent dan: lichtdrager.

Dat kwam zo. Hij had die naam al voor de zondeval van de engelen en heeft die nadien behouden. Hij begon als een heel belangrijke engel die het licht mocht rond dragen en zo, maar hij werd opstandig en dacht dat hij het beter kon dan de oude baas. Hij werd hiervoor gestraft en naar de hel verbannen, waarvan hij oprichtend voorzitter zou worden. De eerste prins der duisternis zeg maar, met behoud van zijn naam.

Het is een Bijbelse uitleg voor het ontstaan van goed en kwaad. Alle goeds komt van God, en het kwade komt van de foute daden van de schepselen.