2. feb, 2013

Molinos

Nopjes

Ik ben bijzonder in mijn nopjes met het nieuwe hoofdstuk in de Molinos constructie, die voorlopig al uit een blog bestaat, naast, twee van de zeven hoofdstukken van de roman, en nu dus ook een inleiding tot de geestelijke gids.

Op een paar illustraties na is de tekst wel af en kan hij denk ik gelezen worden.

Zie ook onder de laatste ketter. Ik laat hier Molinos zelf aan het woord:

“De vele pijnen en de tergende moeilijkheden die de ziel op haar inwendige pad belagen, moeten haar niet uit het lood slaan, want het is wel een beetje logisch dat iets van grote waarde moeite kost om te krijgen.”

Kop op

“Blijf vertrouwen en geloof dat niet alleen degenen over wie we het hier hebben maar ook vele anderen overstelpt worden door de Genade Gods en innerlijke sterkte.

Gedurende jaren hebben vele zielen hun heilsweg aan me toevertrouwd, hoe ontoereikend ook mijn geestelijke vermogens, omdat ze leiding zochten op hun binnenwaartse weg waartoe ze geroepen zijn.

Hun vraag heeft me ervan overtuigd dat er een grote behoefte bestaat aan hulp en ondersteuning om obstakels op de heilsweg, weg te nemen. Er zijn immers heel wat neigingen, aandoeningen en verleidingen te noemen die de vooruitgang blokkeren en het pad naar de volmaakte beschouwing belemmeren.

Dit praktische boekje  is daarop gericht want het is niet voldoende de binnenwaartse weg aan te prijzen, als de hindernissen die onderweg opduiken niet worden weggenomen, aangezien ze de vooruitgang en de geestelijke ontplooiing beletten.

Daartoe heb ik gebruik gemaakt van wat God in zijn onuitputtelijke goedertierenheid me ingegeven heeft, veeleer dan wat allerlei boekenwijsheid me heeft bijgebracht.”

Getekend Miguel Molinos in de zeventiende eeuw, zij het voor u grotendeels vertaald, ingekort en samengevat door uw dienaar.

1686

Dit alles in afwachting dat we het jaar 1686 gaan publiceren.