1. feb, 2013

Tijd

Om tot zichzelf te komen

Het is tijdens de slaap dat de geest zich organiseert.

Het lichaam herstelt zich en de geest gedijt door voldoende te rusten.

Dat geldt ook voor het middagdutje dat ik iedereen zeer kan aanraden. Een kwartier is nipt maar twintig minuten kunnen al volstaan om weer in de haak te zijn. Mijn werkt vraagt erom dat ik de ene na de andere het hoofd moet bieden, en dat ik daarbij rustig en hoffelijk blijf.

Dat is niet altijd zo gemakkelijk als het lijkt, zeker met moeilijke mensen. Als huisarts zie je nogal wat opgefokte of juist uitgeputte mensen. De kunst is daarbij voldoende met ze mee te gaan om te communiceren, maar het moet ook niet zo ver komen dat je zelf de stress van hen overneemt. Het vergt heel wat incasseringsvermogen en daar gaat meer energie in zitten dan je zou denken, nu net in die zelfbeheersing die je aan de dag moet leggen.

Nuchterheid

Je moet nuchter blijven denken en rationele daden stellen, al zou je soms wel eens willen gaan gillen van alle herrie en alle gekte. En van het lijden en de zorg natuurlijk.

We hebben een groot voordeel in ons vak en dat is het nooit lang om eenzelfde persoon gaat, want een kwartier later ben je in principe weer met iemand anders bezig en dat soms in een hels ritme zoals tijdens deze wintermaanden. Daar is ook veel hoest en griep bij en zo moeilijk is dat nu ook weer niet, dus het is niet om van te klagen.

Maar drukker is het wel en er is minder tijd gemiddeld per patiënt in dit jaargetijde.

Uiltje

Ik kan er veel beter tegen, en daar wilde ik toe komen, als ik minstens twintig minuten de tijd heb om de riem er even af te leggen. Als er te weinig tijd is om te slapen is er minstens de tijd om even te mediteren. Dat kan zelfs op tien minuten, al is dat weinig.

Gewoon even het scherm leegmaken, zoals met de computer. Op de duur heb je zoveel vensters open dat het moeilijk wordt nog een weg ertussendoor te vinden. Dan is het soms goed alles eens dicht te doen. Onze menselijke geest heeft dat af en toe nodig: tabula rasa. De lei schoonvegen.

Des te meer omdat we in de loop van de werkdag meer en meer het ritme van de anderen overnemen. Een uiltje knappen draagt er toe bij dat je weer in je eigen ingeschapen natuurlijke ritme komt, en dat is belangrijk voor je innerlijke evenwicht.