31. jan, 2013

Basisbehoefte

Deprivatie

Slapen is een basisbehoefte van ons lichaam en een die vaak nodeloos tekort gedaan wordt.

Er is niets dat de slaap kan vervangen. Ook niet vitaminenkuren etc. Zeker geen pepmiddelen. Die werken wel even en je kunt dat af en toe eens gebruiken zonder veel schade, maar het gevaar is dat je dat gaat blijven doen. Dan treedt er snel gewenning op, zodat de gebruiker in de verleiding komt er meer van te nemen.

Omgekeerd krijg je ontwenningsverschijnselen als je ermee wilt stoppen zodat de verleiding groot is als je er mee wilt stoppen.

Humeurig

De ontwenningsverschijnselen uiten zich onder meer in angsten, depressie, prikkelbaarheid etc. Misschien niet zo toevallig zijn dat gelijkaardige tekens als die je krijgt door slaapberoving. Als je te kort of te weinig slaapt wordt je immers ook chagrijnig. Ik zie heel vaak mensen die naar de dokter lopen omdat ze constant vermoeid zijn.

Dat vinden ze heel bizar en verontrustend tot je gaat navragen hoeveel uren die mensen slapen en dan kom je tot de ontdekking dat er heel veel mensen onder ons zijn die gewoon chronisch te weinig slapen.

We hebben dat in eigen handen en we doen onszelf vaak te kort, wegens allerlei motieven: om meer te produceren, of omdat we meegesleept worden door de anderen, of omdat we geen grenzen durven of kunnen stellen.

Alles uit

We leven bijvoorbeeld in de waan dat we altijd bereikbaar moeten zijn, voor om het even wat en om het even wie. Of dat we meteen op alles moeten reageren.

We moeten gewoon leren elke avond de riem er af te leggen en op tijd naar bed te gaan. Om het inslapen te bevorderen zou ik net dan een stukje meditatie te gebruiken als voorbereiding op de slaap.

En om dan nog maar eens bij onze vriend Miguel Molinos te rade te gaan: “De scheppende kracht die zich in stilte verzamelt, neem je helemaal in je op wanneer je het stilzwijgen zijn gang laat gaan. Al snel kom je tot de ontdekking dat aan alle doen een niet doen, aan alle denken een niet denken en aan alle voelen een niet voelen voorafgaat.

Uit deze rusttoestand put je de broodnodige levensimpulsen die als het ware vanzelf op je afkomen.

Op de foto: prins Willem Alexander met zijn grootouders.