30. jan, 2013

De Geestelijke gids

Naar Miguel de Molinos

Ik wil horen wat God de Heer in mij spreekt (Psalmen 85, 9)

De Geestelijke Gids van Miguel de Molinos, een Spaanse mysticus uit de zeventiende eeuw richt zich tot allen die naar geestelijke ontplooiing zoeken of die op hun geestelijke weg aanmoediging, bevestiging of verbetering nodig hebben.

De weg

De beschreven Weg bestaat uit een proces van loslating, een toenemend losgemaakt zijn van alle uiterlijkheden, dat het gewaarworden van een diepe innerlijke rust mogelijk maakt. Het gaat hier om een mystiek zwijgen, waar de rede, het denken en het streven ophouden en God zich rechtstreeks met de ziel onderricht.

Deze weg behoort tot het oerbestand van de Christelijke mystieke traditie en onderwijst dat de onmiddellijke Godservaring zich in de grond van de ziel voltrekt, buiten het terrein van het bespiegelend verstand en de bewuste wil.

Hoe doe ik het?

Vergeet allerlei inspanningen en oefeningen om de innerlijke rust toe te laten.

Vervolgens ga je in het gebed uiterlijk en innerlijke op zoek naar de innerlijke en uiterlijke rust.

Op dat ogenblik is de voorlopige uitvoering van het rustgebed nog onvolmaakt daar zij door onszelf teweeg wordt gebracht. Bij een verder gaande passieve instelling kan zich  vervolgens als vanzelf een diepere laag van het rustgebed openbaren, die als het ware in je innerlijke ziel opwelt, en die je als een Godsgeschenk ervaart.

Het wezenlijke van deze gebedsbeoefening bestaat erin zich vol vertrouwen in Gods armen te werpen. Van Hem zul je oneindig meer terugkrijgen dan alles wat je ooit losgelaten hebt.

Je zult vernieuwde levenskrachten opdoen en je zult je verrijkt voelen, daar waar zich tevoren een nijpende behoefte voordeed.

PS

We zijn volop bezig deze week met het publiceren van De laatste ketter, en ik vond dat het geen kwaad kon, om hier eens uitgebreid uit dat boek te citeren, of liever uit een bijlage. Het is nog een beetje wanordelijk allemaal.