28. jan, 2013

Net voor

Het slapengaan

Ik ga het deze week denk ik maar eens een keer hebben over de slaap.

Er zijn niet zoveel dingen die je goed moet hebben, maar die tellen dan ook door omdat ze je dag bepalen, je gevoel, je humeur en dat zijn: de ademhaling, de slaap, de voeding. Nu even los van allerlei menselijke relaties.

Sluimer

Tijdens het insluimeren gebeurt er van alles in de hersenen dat de verbeelding tart.

Daar is ergens een gemeenschappelijke grond voor het inslapen en voor het meditatieproces. Het vermogen te mediteren helpt bij het inslapen en om slaapstoornissen vermijden.

Net voordat de slaap intreedt, komen er allerlei gedachten opzetten die gedurende de werkdag niet de kans hebben gekregen open te bloeien.

Automatisch krijg je een rangschikking naargelang de tijd die het zal vergen en het stof gaat liggen. Zo gauw dat denkproces op orde is en het huis is stil en alle apparaten uit gezet, kun je hem in zijn vrij zetten. Als je moe bent en de slaap is verdiend, zal deze vlot intreden. Iedereen zal wel beelden kunnen oproepen die de slaap oproepen.

Wuivende palmen bijvoorbeeld of het inhalen van de graanoogst in Oekraïne. Maakt niet uit. Ik heb altijd van die beelden bij de hand als het moest nodig zijn. Zwitserland als het moet. Dat moet het land zijn dat het dichtst bij het volmaakte niets ligt van alle landen ter wereld.

Rust

Op een gegeven ogenblik moet de ellende van de dag uitgewoed zijn, anders ga je piekeren en kun je de slaap niet meer vatten. Wat geen goede uitdrukking is. Het is niet dat je de slaap moet pakken. Het is iets wat je overkomt. In slaap vallen is beter. Het is meer zich laten vallen, zich laten gaan. Inslapen. Loslaten. Als je dat niet meer kunt, dan heb je een probleem en word je slapeloos.

Zorgen die niet hanteerbaar zijn worden tijdens het insluimeren onder de mat geveegd, maar steken later in de nacht de kop op en zorgt voor vroegtijdig ontwaken bij mensen die gespannen of onrustig zijn. In ernstige gevallen kan dat tot depressie leiden.

Praat erover.