27. jan, 2013

Sport

Bevrijdt de geest

Wat heel goed schijnt te zijn voor de relaxatie, voor de ademhaling en voor de meditatie is sporten.

Voornamelijk ogenschijnlijk saaie sporten zoals lopen, zwemmen en fietsen zijn geschikt en dat buiten elk competitieverband. Als je gaat sporten ga je automatisch goed ademen. Daarom is het ook goed voor hyperventilatiepatiënten

In het bos of langs de zee gaan wandelen kan ook al wonderen doen. Het is zeer bevorderlijk voor de denkprocessen.  Zelfs lopen in de stad kan uitnodigen tot vrije uitloop van allerlei mijmeringen, op voorwaarde dat we niet te veel afgeleid worden door de veelheid aan beelden die zich daar aandient.

Zintuigen op nul

Om te mediteren is het eigenlijk aan te raden de zintuigen uit te schakelen of bezig te houden met eentonige informatie zoals het spel van de golven in de zee, een aquarium of een open haard. Dat maakt het gemakkelijker om opwellingen van binnenuit de kans te geven open te komen. Met enige ervaring kun je echter overal en altijd wel mediteren.

Het is voldoende om de zintuigen op automatische piloot te zetten. Dat vermogen kun je ontwikkelen door het te oefenen. Je kunt dat dan zelfs in de auto terwijl je in de file staat al is de kans groot dat het bij contempleren blijft, waarmee we bedoelen dat je dan wel even kunt relaxeren, of een snuifje van meditatie opvangen, maar dat het licht dan toch weer op groen springt en dat je dan vooruit moet.

De riem af

In ons jachtige leven is dat een grote troef als je dat kunt, zo heel even de aandrijving stil te leggen en een moment van inwendige stilte in te leggen. Zo zal ik altijd proberen elke dag gedurende de middag toch een half uurtje te vinden om even te gaan liggen en de ogen te sluiten, en zo mogelijk een dutje te doen. Het is trouwens heel interessant wat er gebeurt in die momenten net voor het indutten.

Ik zou daar nog veel kunnen over vertellen. Het heeft veel zo niet alles met meditatie te maken en we komen daar zeker nog eens op terug.