26. jan, 2013

Ademhaling

Niet te veel

Hoe we ademhalen bepaalt onze gemoedstoestand op allerlei manieren waarvan we ons meestal niet bewust zijn.

Per dag ademen we gemiddeld meer dan 17.000 keer. We letten daar meestal niet op en gelukkig maar, dat we onze tijd aan andere dingen kunnen besteden. Het proces verloopt geheel automatisch en gaat ook tijdens de slaap door, anders zouden we gewoon niet in leven zijn.

Het lijk zo evident, maar het is het niet. Dat alles automatisch verloopt, wil nog niet zeggen dat alles perfect verloopt. Een gestoorde ademhaling kan een zeer diepgaande invloed op ons functioneren uitoefenen, en omgekeerd zul je altijd zien dat iemand die zich slecht voelt ook slecht gaat ademen.

Ademhalingstechnieken

Allerlei Oosterse meditatiemethoden bedienen zich van ademhalingstechnieken om een toestand van inwendige harmonie te bereiken en ook uit de moderne geneeskunde leren we hoe belangrijk de ademhaling is en wat er gebeurt bij storingen.

Een ademhalingsstoornis die we vaak zien in de praktijk is hyperventilatie: mensen die te snel en te oppervlakkig ademen. Dan komt het tot een rij gebeurtenissen waarbij de zuurtegraad van het bloed een centrale rol speelt. Die zuurte vermindert, waardoor allerlei prikkelbare cellen in het spier- en zenuwstelsel extra prikkelbaar worden.

Paniek

Daardoor komt het tot een storm van gewaarwordingen zoals duizeligheid, een kriebelende huid, een voos gevoel rond de mond, krampen in de ledematen en paradoxaal genoeg het gevoel van niet voldoende lucht te krijgen. Paradoxaal omdat de persoon al te veel ademt. Door het verstikkingsgevoel gaat hij nog meer ademen en de toestand verslechtert nog.

Minder is meer

Hyperventilatie speelt een grote rol bij allerlei fobieën, bij angststoornis en bij paniekaanvallen. Het fenomeen kan perfect onder controle gebracht worden door het aanleren van ademhalingstechnieken. Dat kan met behulp van een arts, een psycholoog of een kinesist (in Nederland een fysiotherapeut.) Het is iets wat je al doende moet leren, want het is de praktijk die hier telt, niet de theorie.