25. jan, 2013

Meditatie

Voor iedereen

Iedereen kan mediteren en velen doen dat zonder het zelf te weten. Je hoeft er niet per se dat etiket op te plakken.

Neem nu wat er gebeurt als je naar de open haard zit te kijken, of naar de golven van de zee. Je krijgt daar iets te zien dat automatisch uitnodigt naar mijmeren, en als je dat voldoende lang laat duren zal daar bijna altijd vanzelf een mediteermoment ontstaan. Dat is het rustgevende van een aquarium bijvoorbeeld: er gebeurt van alles maar niets dat onze gemoedsrust verstoort.

Herhaling

Wat je te zien krijgt is steeds hetzelfde maar steeds een beetje anders. Hetzelfde patroon heb je dikwijls ook in trancemuziek: het is herhaling, maar toch telkens ook net wat anders om het niet slaapverwekkend te maken. Er zijn dus middelen voorhanden die door bepaalde zintuiglijke indrukken het mediteren kunnen bevorderen.

Wat lopers ervaren tijdens het lopen komt ook dicht bij mediteren. Hier hebben we het over mensen die en fysieke inspanning leveren, hetgeen het mediteren niet belet. Tijdens een voetbalwedstrijd zal het niet werken omdat onze geest dan op de bal toegespitst is, maar tijdens het lopen, dat op zich een ritmische activiteit vormt, kan de geest zich vrij maken van de motorische activiteit, die als het ware automatisch verloopt.

Endorfines

Blijkbaar gaan de hersenen tijdens het lopen of fietsen endorfines afscheiden en dat gaat des te meer naarmate het gekozen ritme beter bij ons past. Endorfines zijn stoffen die we hebben in de hersenstam en die een grote rol spelen bij aangename gevoelens. Dat kan gaan tot euforie, wat een overdreven aangenaam gevoel is,

Een gevoel van euforie kan ook tijdens de meditatie optreden. Op zich is dat niet slecht want we zijn tegen niets dat aangenaam is, maar het is wel een instinker, omdat je door de euforie versterkt kunt worden in de overtuiging van het moment, ook al is dat een rare overtuiging.

Het gevaar is dan dat je jezelf bovenaardse eigenschappen gaat toedichten of dat jij je wensen voor waarheid gaat aannemen. Daarom werd er vroeger altijd zo gewaarschuwd om niet zelf op eigen houtje in het wilde weg te gaan mediteren maar dit onder (bege)leiding te doen of aan de hand van een leermeester.

Dat idee zijn we in ons moderne westen misschien een beetje kwijt geraakt.