23. jan, 2013

Ritme

Harmonie in de kosmos

Lopen is bij uitstek een bezigheid waarbij een vast ritme moet aangenomen worden, anders kom je niet vooruit.

Bij relaxatie-oefeningen zal het succes ook afhangen van de juiste ritmes. Vooral het ritme van de ademhaling komt daarbij om de hoek kijken.

Je kunt ook mediteren tijdens het lopen. Je hoeft dus niet per se de weg van de relaxatie niet te kiezen, maar in mijn geval heeft dat goed geholpen, omdat ik nu eenmaal niet sportief aangelegd ben.

Het feit dat ik de methode van Jacobson een keer tijdens mijn opleiding heb meegemaakt, heeft mijn leven veranderd ten goede zoals ik gisteren al meende. Relaxatie hangt samen met ademhalingscontrole. Daar hoef je tijdens het rennen niet aan te denken omdat de sportieve inspanning de aandacht opeist en het ademhalingsritme beheerst. Je kunt niet meer dan een paar meter rennen als je ademhaling niet goed zit.

Kadans

Het komt er op aan in het goede ritme te komen bij het lopen, dan kun je het lang volhouden. Dat kun je ook toepassen op de ademhaling in het algemeen: in de goede frequentie komen. Je eigen ritme, dat het meeste bij je past en waar je je goed in voelt. Om dat nader te bepalen is het dan weer goed dat je elke dag een paar minuten gaat mediteren.

Het mediteren begint  vaak met nog iets van contempleren: bespiegelingen omtrent de beslommeringen van de voorbij paar dagen. Het is de bedoeling dat te laten uitrazen en dan kom je al spoedig een laag dieper. Die meditatie kan zich als het ware uitdiepen en daar diep onder ligt ergens een ader van harmonie in de kosmos die je aan kunt tappen. Het grondwater waar je je wortels kunt in dompelen.

Het rijke weefsel

Als je dat doet kom je nader in aanraking met je diepste zelf. Dat is goed om je nulpunt te bepalen en het brengt je in contact met het rijke weefsel van inwendige verbanden die daar schuilt. Ik vat het hier eerder kort samen omdat ik het er al eerder over had en om niet te veel in herhaling te vallen.