22. jan, 2013

Meditatie

De weidse ruimte van de geest

We gaan het deze week over een totaal andere boeg gooien, want al dat gedoe over God werd uiteindelijk toch een beetje saai.

Ik kwam op het thema meditatie door een link die werd aangeleverd door de onvolprezen Luc Georges in New York, met name die naar de conférence van Andy Puddicombe op Ted, zie Blog 2013 op datum van eergisteren.

Ik dacht verdikkeme. Daar wil ik het al lang over hebben, maar het komt er nooit van. Als er nu iets is in mijn leven dat me veranderd heeft ten goede, iets dat weinig kost en dat een positieve invloed heeft gehad die tot vandaag doorwerkt en hopelijk voor altijd, dan is het wel het mediteren.

Jacobson

In mijn leven is dat binnengetreden via een seminar voor artsen dat ik ooit bijwoonde waar de relaxatietechniek van Jacobson werd voorgesteld. Deze grondlegger van de spierrelaxatie  was een Amerikaanse fysioloog. Zijn relaxatiemethode heeft als doel, een mentale ontspanning te verkrijgen door progressief alle spierspanning weg te werken.

Het is niet alleen zo dat onze geest bewust maar vooral onbewust bepaalde spiergroepen onder verschillende spanning houdt, naargelang we in een fase van opwinding of van rust verkeren. Omgekeerd zal de toestand van de spieren ook het humeur beïnvloeden.
Door het systematisch aanspannen en ontspannen van verschillende spiergroepen volgens een bepaald schema kan het lichaam in een diepe ontspanningstoestand worden gebracht in overeenstemming met de geest, die wakker blijft, terwijl allerlei gedachten komen en gaan zonder dat er een is die de aandacht opeist.

Relaxatie, meditatie, contemplatie

Relaxatie is niet het zelfde als meditatie, maar het helpt wel. Er zijn andere manieren om te mediteren maar dit is al een heel goede omdat je op korte tijd heel diep kunt geraken om los te komen van de moeilijkheden van elke dag.

Wat we meestal doen is contempleren. We denken wel na maar altijd over iets. We piekeren en we tobben. We komen niet los van de stress op die manier.

Mediteren is een vorm van denken die losstaat van het doen.