21. jan, 2013

Ja wat moet je?

Ex-katholiek?

Moet je daar wel iets mee?

Het zit een beetje raar in elkaar, en je kunt er weinig aan doen, want dat is natuurlijk het gekke van de situatie. Je wordt in de beweging ingelijfd op de prille leeftijd van zes dagen zoals in mijn geval, op een ogenblik dat jij je daar niet tegen kunt verzetten en dat je mening niet kan worden gevraagd.

Op dat ogenblik krijg je ook je naam en wordt je een individu, en je wordt gelijk ook een onderdaan van een structuur die over je seksuele ontplooiing zal beslissen.

Keuze?

Het was de keuze van mijn ouders natuurlijk, en ik zal hen daar niet op aankijken. In hun tijd en met hun overtuiging was het gewoon iets wat je deed. Het was nauwelijks een keuze omdat dit in het milieu waar ik geboren werd er bij hoorde.

Nou goed. Je leert lezen op de leeftijd van zes jaar en vanaf dat ogenblik gaat een andere wereld open. Je wordt volwassen en je leert de wetenschap kennen, en de filosofie, de literatuur in al haar vormen.

Je kunt er dan moeilijk aan voorbij dat de kerk zoals die zichzelf ziet, de Paus en de kardinalen voorop, helemaal niet overeenstemt met wat de meeste mensen er van zien. Er is ook de andere kerk, die van de basis, die van het gelovige volk. Hoe dan ook komt er in mijn geval bij dat ik op een gegeven moment mijn geaardheid hebt aanvaard.

Fout

Ik was mij daarbij heel goed ervan bewust dat mijn leven niet in overeenstemming is met

de Romeinse Catechismus. Aangezien ik er van uit ga dat God mij heeft geschapen, en dat Hij van mij houdt, twee dingen die uitgerekend de godsdienstles me duidelijk heeft gemaakt, kan mijn bestaan niet objectief fout zijn zoals de catechismus beweert.

Kortom,  je merkt dat je in zonde leeft en eigenlijk niet meer welkom bent bij de club. Je zou dit dan moeten biechten en stoppen met je seksualiteitsbeleving teneinde het eeuwige heil veilig te stellen. Maar goed ja, wat moet je ermee?

Ik ben er ongevraagd in gezogen zonder de tijd te krijgen er me een mening over te vormen, en ik ben er even ongevraagd weer uit geschopt. Het is een harteloze kwezelbende die het daar voor het zeggen heeft.