20. jan, 2013

Afscheid

Van de kerk

Er zijn er velen zoals ik die uit een katholieke opvoeding komen en die teleurgesteld zijn, om allerlei redenen in de manier waarop de r.k. leiding haar taak invult.

Het zal intussen wel duidelijk zijn dat ik het gezag van de Paus in de r.k. kerk moeilijk kan aanvaarden. Omwille van het feit dat het geen democratisch systeem is, maar ook omdat het faalt in zijn opdracht de goede weg aan te tonen bij allerlei levensvragen, en tenslotte omdat het me uitstoot, alleen al op grond van mijn geaardheid, laat staat allerlei meningen die ik er op na houd.

Vervreemding

Het is hoe dan ook een pijnlijk verhaal hoe die hele kerkleiding steeds meer van de bevolking is vervreemd, om tenslotte standpunten aan te hangen omtrent allerlei neuralgische punten zoals het celibaat van de priester, het statuut van de vrouw, echtscheiding, embryo’s, masturbatie, contraceptie en homoseksualiteit, om er nog maar een paar te noemen.

Het is nu net tegen die achtergrond van een achterhaalde en foute moraal, fout omdat het zo repressief is en alle seksualiteit in een nauw keurslijf probeert te persen, dat het pedofilieschandaal is uitgebarsten. Niet alleen dat een ontstellend aantal geestelijken zich jarenlang aan de jeugd heeft vergrepen, maar vooral dat de kerk als overheid, als beleid die toestanden steeds heeft toegedekt, goedgepraat en in de doofpot gestopt.

Vaak is daarbij een tweede keer over de rechten en de gevoelens van de slachtoffers heen gewalst.

Valse moraal

Ik denk dat je het een niet kunt zien zonder het ander. De bekrompen moraal is mee verantwoordelijk voor het schandaal.

Tot vandaag krijg ik absoluut niet de indruk dat ze daar in Rome wat van begrepen hebben. Het is het beste bewijs dat de macht over de kerk in de foute handen is. Zoals ik zijn er velen. Vermoedelijk blijven de meesten gewoon weg zonder iets van zich te laten horen. Enkelen proberen zich te laten ontdopen, wat eigenlijk niet kan. Weinigen verheffen de stem om deze toestanden aan te klagen, en voordat je het weet lig je er buiten.