19. jan, 2013

Oude mannen

Club

Wat de godsdienst in de ogen van velen zo doodsaai maakt is de invloed van een aantal grijsaards die menen de waarheid in pacht te hebben.

Het is meestal een oude man die de plak zwaait, zelden een vrouw, als je de meeste kerken en geloofsgemeenschappen beschouwt. Het draait bijna altijd uit op een conservatieve interpretatie van de grondteksten en een vermanend vingertje dat telkens wordt opgestoken.

Het toppunt van het fenomeen is natuurlijk de katholieke kerk waar de macht in handen is van een puur mannelijk college van oude mannen, die niet verkozen zijn maar benoemd door een andere oude man.

Gesloten

Dat is dan de paus, en als die sterft dan gaat het college van kardinalen in conclaaf een opvolger kiezen en dat in eigen rangen. In de middeleeuwen is dat wel eens anders geweest, maar nu is het altijd een kardinaal die paus wordt. Het is een gesloten systeem dat elke vernieuwing of bevruchting van buiten afwijst en dat zich bijzonder ondoordringbaar heeft getoond voor de meeste nieuwe ideeën sinds de verlichting.

Dit systeem blijft maar standhouden en verdedigt standpunten die je niet kunt houden. Daardoor ontstaat een onhoudbare situatie voor kritische geesten die katholiek opgevoed zijn en kennis nemen van de wetenschappelijke stand van zaken. Hoe koppiger de curie kampeert op achterhaalde standpunten, hoe moeilijker het wordt de moderne kennis met die bekrompen visie te verzoenen.

Onfeilbaarheid

Nu heeft die kliek van oude mannen in de loop der geschiedenis de macht in de roomse kerk steeds meer naar zich toegetrokken en zichzelf tot bron van elke waarheid uitgeroepen. Dit proces culmineert in het dogma van de Pauselijke onfeilbaarheid van 1871. Op zich is dat een tamelijk sappig verhaal hou dat dogma destijds tot stand is gekomen onder Pius IX.

Hij zou later die onfeilbaarheid ongewild nog testen door zowat kierewiet te worden, maar nu is niet de tijd om dat nog eens op te rakelen.

Als de Paus zichzelf onfeilbaar vindt dan is alles wat hij zegt waar, of alles is onwaar. Daar is niets tussen. Het kan niet meer een beetje waar zijn. Als je één fout kunt vinden, blijft er niets meer van over. Nou, dat is niet zo moeilijk.