18. jan, 2013

Verzoening

Van God en de Wetenschap

Ik ben de afgelopen paar weken veel bezig geweest met God en de Wetenschap te verzoenen. Dat begint me nu op te vallen.

Ik denk niet dat daar een tegenstelling hoeft tussen te bestaan, al is dat in het verleden wel vaak het geval geweest. Van Galileo Galilei tot het Creationisme bij de Amerikaanse protestanten.

Er zijn altijd wel mensen te vinden die hun godsdienst de enige ware vinden, en die daarbij doorgaans zweren bij de meest enge en strikte interpretatie van een of ander oud boek. Daar zou dan alle waarheid in staan en als de wetenschap iets anders beweert, dan wee de wetenschap. Ja daar schiet ik persoonlijk niets mee op en ik ga daar natuurlijk niet in mee.

Beide werelden

Het hoeft geen betoog dat de wetenschap altijd wint op die terreinen waar ze het voor het zeggen heeft, maar er zijn ook uitgestrekte velden die haar ontsnappen. Daar is nog plaats voor geloof en omgang met het bovennatuurlijke. We zouden heel wat mislopen als we op het meest enge en strikte wetenschappelijke standpunt zouden gaan staan, waar voor het bovennatuurlijke geen plaats is.

Brillen

We zullen de wetenschappelijke bril gebruiken waar het kan en de gelovige bril waar het moet. Zo komen we het verst. Ik zou mezelf niet graag beroven van de voelsprieten die we hebben om elkaar beter te begrijpen en die grotendeels aan de aandacht van de wetenschap ontsnappen.

Er is anderzijds geen reden waarom een gelovige over wetenschappelijke kwesties niet op basis van redelijke argumenten zou kunnen redeneren, en dat net zo goed als niet-gelovigen. De Verlichting is onze deur niet voorbij gegaan. Misschien dat ze in Rome de trein gemist hebben, maar dat neemt niet weg dat er overal mensen zijn als ik, die een katholieke of andere erfenis meeslepen en die daar het beste willen van maken.

Roma locuta

Dat Rome op zoveel punten de bal misslaat, is alleen maar pijnlijk te noemen, en bedroevend. Ik denk dat Jezus Christus een betere vertegenwoordiging zou verdienen dan dat. Met het verkondigen van het evangelie heeft het vaak weinig te maken, veeleer met het in stand houden van de eigen structuur.