17. jan, 2013

Heimwee

Naar eenvoud

Het is een boeiende tijd, met een ingewikkelde en kwakkelende samenleving die zo goed en zo kwaad als het gaat probeert te leven met steeds meer gevarieerde bevolkingsgroepen, die zich allemaal laten gelden.

Eenvoudiger is het er niet op geworden  en je hoort vaak blijken  van nostalgie naar vroeger, toen alles duidelijk was en zo niet wist de pastoor wel raad.

In werkelijkheid was dat een bekrompen en verstikkende sfeer die daar heerste. Helemaal niets om nostalgisch over te doen.

Verworvenheid

Door de moderne volksverhuizingen wordt de bevolking nu eenmaal bonter dan ooit tevoren. Daar zullen we leren mee leven, want het wordt er heus niet eenvoudiger op. Na een lange en soms pijnlijke historische evolutie zijn we nu gelukkig gekomen tot staten waarin vrijheid van godsdienstbeleving in de grondwet is verankerd.

Dat is goed zo.  Het is een verworvenheid die we nooit mogen opgeven. Gelovigen van verschillende pluimage kunnen en moeten in de praktijk op heel veel plekken uitstekend met elkaar en met niet-gelovigen samenleven, al wordt er ook vaak langs elkaar heen geleefd. Daarom moeten we af en toe uit onze cocon treden en proberen de ontmoeting aan te gaan met het andere. Je zult altijd zijn dat dit verrijkend uitpakt voor alle partners, als je tenminste met en open geest op elkaar afstapt.

Angst voor symbolen

Het paradoxale is nu dat net op het ogenblik dat heel wat godsdiensten onderling de strijdbijl hebben begraven en er meer wederzijds begrip is ontstaan, een nieuwe intolerantie ontstaat en wel van de lekenstaat ten opzichte van de godsdienstige symbolen in de openbare ruimte.

De discussie omtrent de sluier en andere vermeende religieuze symbolen is nog lang niet uitgewoed en blijft de gemoederen verhitten. Het is iets waar we wellicht met zijn allen doorheen moeten.

Dat moet allemaal zijn plaats vinden en daarom is er geregeld heel wat over te doen.

In onze tijd staan de gelovigen onder grotere druk dan ook en de kritiek is niet mals, zoals Chris Coolsma die uitoefent (zie onder gastbijdragen.) Ik heb daar de afgelopen weken al heel wat aandacht aan besteed.