14. jan, 2013

Geloof

In de waarheid

Er valt heel wat voor te zeggen dat de pure objectieve waarheid zich altijd aan ons menselijk verstand onttrekt, omdat het een absolute waarde is (die bij God berust voor mensen die erin geloven.)

We zijn altijd bevooroordeeld, en we hebben met andere woorden altijd een bril op, die we niet af kunnen zetten en die onze waarneming kleurt.

Waarheidvinding

Los daarvan kunnen we in het leven van elke dag wel naar de waarheid zoeken, op allerlei deelterreinen, en hopelijk gaan we dan in de juiste richting, zodat we mogen hopen dat we de waarheid kunnen benaderen, zonder haar ooit te bereiken.

Als die waarheid al ergens te vinden is, dan zeker op de eerste plaats in de literatuur, in haar geheel genomen: de wetenschappelijke literatuur, de gewijde schrift, en de literaire literatuur, met inbegrip van de filosofie.

Die literatuur is begin- en eindpunt van elk onderzoek zoals we gisteren aantoonden. Nu is omgaan met de literatuur niet zo eenvoudig als het lijkt. Soms zijn de bronnen wel eens vergiftigd. Daarom moeten we altijd kritisch blijven.

Bepaaldheid

Wat we lezen wordt vaak bepaald door allerlei invloeden buiten onszelf en niet elke vorm van literatuur is even gemakkelijk beschikbaar. Anderzijds wordt er ook heel veel geschreven dat pure onzin bevat. Er is heel wat larie en apenkool te vinden, zodat je spoedig ontdekt dat je niet alles moet geloven.

Er wordt ons heel wat wijs gemaakt.Dat gebeurde ook al in de tijd waarin we nog gedrukte media lazen, maar nu is dat nog veel gemakkelijker geworden. Iedereen kan natuurlijk een tekst schrijven en op het internet zwieren.

Er zijn allerlei motieven denkbaar waarom de aangeboden informatie onjuist of gekleurd zou kunnen zijn zoals commerciële of nationale belangen.

Wat ons bij de cruciale vraag  brengt, wat je nu nog kan vertrouwen. Waar kun je nog geloof aan hechten? Wel wat je altijd kunt doen is proberen naar de bron te kijken. Wie heeft deze informatie voortgebracht. Dat zegt dikwijls heel veel over wat allemaal de bedoeling zou kunnen zijn.