11. jan, 2013

Christelijk

Humanist

Op grond van onze opvoeding, afkomst en achtergrond proberen we op een verantwoordelijke manier in het leven te staan, gericht op evangelische waarden, op basis van een in wezen christelijk humanisme, dat open staat voor andere meningen en het pleit beslecht op basis van redelijke argumenten.

Dat is uiteindelijk waar ik in geloof. Je kunt niet van andere mensen eisen dat ze het evangelie kennen laat staan toepassen, maar je kunt het wel van jezelf eisen en ik denk dat het niet zo een slechte strategie is, in wezen, hoe vreemd het ook moge lijken voor mensen die deze wijze van denken niet kennen.

Dieu et la science

God en de wetenschap denk ik altijd maar en op de keper beschouwd is de wetenschap onmisbaar als instrument om God beter te leren kennen, door de wetten van de schepping te doorgronden. God is wat we nog niet kennen, schreef ik bijna dertig jaar geleden al in de Zwarte bruidegom.

De wetenschap heeft die grens van het nog niet kennen steeds meer verlegd, door steeds meer na te vorsen en te doorgronden, maar vroeg of laat stoten we toch allemaal op de grenzen van ons weten. Het domein van God begint net iets verder. Het is de ene zekerheid in al die onzekerheid van het onbekende, van het au-delà, wat daar verderop ligt.                

Hoezeer de wetenschap ook dient om de vraagstukken van elke dag op te lossen op de meest exacte manier, op basis van de wetenschappelijke literatuur, zoals we dat in de geneeskunde horen te doen, komt er toch altijd een moment dat je ook aan de kluisters van de wetenschappen wenst te ontsnappen om een glimp op te vangen van datgene dat om die laatste bocht ligt en dat net buiten het blikveld valt.

Daar bestaat nog een wondere wereld waar de wetenschap geen raad mee weet, maar die wel toegankelijk is in de literatuur die er aan is gewijd. Voor zover er een literatuur bestaat is die na verloop van tijd toegankelijk voor wetenschappelijke ontginning.

Literatuuronderzoek

Ik kom er meer en meer achter dat de hamvraag eigenlijk altijd is, bij elk nieuw vraagstuk dat zich stelt: wat zegt de literatuur erover. Het is met de huidige middelen een koud kunstje geworden de literatuur te raadplegen. Het is wat we in de geneeskunde de hele tijd doen.

Wat is het beste antibioticum bij urinaire infectie? Even opzoeken. Die spirit.