6. jan, 2013

Saint-Malo

Kaapvaart

Het was een piratennest in een tijd waar het ter kaperen varen een sport en zelfs een industrie was in Holland, Vlaandereren, Normandië en Bretagne. Saint-Malo, dat zijn naam gaf aan de Falkland-eilanden die in Argentinië steevast de Malvinas worden genoemd.

Dat komt van les Iles Malouines, en dat komt van Saint-Malo, dat een grote rol heeft gespeeld in de kolonieverwerving van Frankrijk en de verovering van Canada.

Ruige kust

Mooi brokje geschiedenis dat je erbij geserveerd krijgt. Bovenop de  verrukkelijke keuken, de grijze hemelen en de rustige zee, want er was geen wind. We hebben er voornamelijk gewandeld en gezwommen want het hotel was een zwembad rijk.

Drijvend in het water, liggend in de jacuzzi, stomend in de hammam, na een uur of wat ben je wel murw geweekt en kom je iets dichterbij je oergevoel en je grondritme. Het is natuurlijk wel een beetje gek om daarvoor zeshonderd kilometer af te leggen, maal twee, maar het was de moeite van de reis waard.

Werkelijkheid

Een korte raid op de Bretoense kust. Voor de gelegenheid de hele tijd in vierde versnelling in een auto die er normaal zes heeft. Autoproblemen, daar wordt je gek van. We gaan gewoon al die auto’s vervangen. Ik sta er stom van dat we überhaupt de een en twintigste eeuw gehaald hebben met die vervuilende krengen. Maar ik moet voorlopig wel toegeven dat we die auto’s voorlopig nog even door nieuwe auto’s vervangen.

Er is een logica die wil dat we niet meer zonder de auto kunnen leven. Ik denk niet dat we die manier van leven nog lang kunnen volhouden, maar al is het maar een paar jaren, dan gaan we er nog even van genieten, zolang het duurt.

Na ons de zondvloed. Voorlopig blijven we toch nog maar even doorduwen om onze eigen  doelstellingen binnen het kader van ons eigen leven te halen. Ieder voor zich en God tegen allen. Om met Kasper Hauser te spreken.