2. jan, 2013

Start

En stop

We zitten in de startblokken maar we schieten er pas uit na de terugkeer uit een paar dagen fitnessvakantie in Frankrijk. Bretagne om iets meer precies te zijn. Fietsen om maar iets te zeggen. Niet dat ik een sportfreak ben. Horresco referens.

Vrij vertaald: Ik huiver als ik er aan denk. Maar het is wel even tijd om de aangekleefde calorieën er even af te schudden na al de taart en het gebraden gevogelte. We hebben goed gegeten met allemaal verse ingrediënten. Sla in soorten en kleuren. Vers gebakken brood en stoofkool met een zweem van nootmuskaat. Geroosterde zalm wat ongaar. Maar daarom voor mij des te lekkerder.

Perspectieven

Goed, we gingen niet om kijken maar vooruit.

We hebben nog allemaal projecten lopen en we denken er niet aan de moeite op te geven. Wat zorgvoorziening betreft zal er niet gauw een crisis optreden als het alleen maar van de vraag afhing. Of we dat allemaal gaan kunnen blijven betalen is de andere vraag die altijd in de lucht hangt.

We zullen altijd moeten blijven zorgen omdat er altijd zorgbehoevende mensen zullen zijn, en in de toekomst nog meer en meer, naarmate de bevolkingsaanwas toeneemt en nu ook de hogere leeftijden treft.

Zelf kom ik akelig dichtbij de leeftijden die niets goeds beloven. Ik word er straks zeven en vijftig en dat vind ik stilaan iets te veel, maar er is nog geen middel gevonden om daar iets af te krijgen en je kunt niet lang leven zonder oud te worden. Er is niets aan te doen.

De ziekte van Alzheimer zit in onze familie en dat is een vooruitzicht om niet te vergeten.  Het gaat meestal goed tot de leeftijd van tachtig en dan gaat het snel achteruit, zodat de dood tenslotte als een genade komt. Er is de afgelopen maand veel aandacht geweest voor dementie en dat is goed.

Zorgbalans

Zolang het me gegund is door te gaan met wat ik kan doen ben ik gelukkig dat te kunnen volbrengen, maar er blijft toch altijd dat spook hangen, dat ik een dag niet meer de mentale energie zal kunnen opbrengen om nog iets zinnigs aan de schepping toe te voegen. Dan zal ik me de vraag stellen of ik voldoende zorg aan de samenleving heb bijgedragen om aanspraak te kunnen maken voor al de zorg die ik zal mogen ontvangen?