31. dec, 2012

De laatste

Slotbijdrage van het jaar

Het einde van de week, van de maand, van het jaar. Het einde kortom van het verhaal van 2012.

Het jaaroverzicht wordt overheerst, wat mij betreft, door het zeer recente overlijden van mijn vader, een gebeurtenis dit verder alles overschaduwt.

Ik heb nu een paar dagen vrij en wat tijd om me aan de rouwverwerking te wijden. Ik kan alleen maar herhalen dat ik dankbaar ben en trots van zo een vader af te stammen en in een moeite door ook heel erg op hem te lijken.

Maar goed, dat persoonlijk feit daargelaten, want ik had beloofd dat ik er niet zou over zeuren, was het een jaar van crisis en economische achteruitgang voor de Westerse landen.

Tamelijk

We hadden de schuldencrisis in het hele Zuiden van Europa en we kwamen er met zijn allen achter dat we veel minder rijk zijn dan we dachten. Ons geld zit in China en we hebben het uitgegeven aan modeartikelen en elektronische hebbedingen. De Chinezen hebben al dat moois goedkoop geproduceerd en goed geïncasseerd.

Het resultaat voor onze contreien is niet zo glanzend. Er heerst angst en twijfel alom. De vooruitzichten zijn somber maar we hadden tenminste een regering, iets wat van het voorafgaande jaar niet gezegd kan worden.

Politiek

 Ik vind dat Elio di Rupo het er zeer goed van af brengt als premier van dit land en hij is zonder enige twijfel de persoonlijkheid van het jaar voor België.

Voor Vlaanderen is dat dan weer Bart De Wever die burgemeester van Antwerpen is geworden.  Een eresaluut voor zijn prestatievermogen, zijn inzet en zijn gevoel voor humor, maar ik zal het nooit met hem eens raken.

Het is een bijzondere situatie die in de geschiedenis van het land voor zover ik weet nooit eerder is voorgekomen, waarbij twee en slechts twee zo uiteenlopende persoonlijkheden de toekomst van het land zo in hun vier handen houden.

Benieuwd hoe dat gaat verlopen het komende jaar, wetende dat het jaar daarop historische verkiezingen plaatsvinden.