27. dec, 2012

De plaatsvervanger

Zonder tussenpersonen

Ik geloof niet dat God een plaatsvervanger op aarde heeft. Ik erken het leergezag niet, en dat niet alleen op basis van algemene filosofische gronden, maar ook omdat een aantal officiële katholieke standpunten gewoon fout is op een aantal gebieden en dan met name in het vlak van de seksuele moraal.

Ik geloof dan ook niet dat er lieden of organisaties bestaan die God beter kennen dan wij en die zich daarom het recht toe-eigenen in Zijn of Haar Naam gezag over anderen uit te oefenen. Er mogen mensen zijn die zich aan een geestelijke loopbaan wijden en voor hun vak de teksten bestuderen en ze mogen hun bevindingen wereldkundig maken, maar ze moeten zich niet gaan inbeelden dat ze daardoor dichter bij God staan dan iemand anders, of dat ze in Zijn of Haar Naam mogen spreken.

R.k.

De kerk van in mijn kinderjaren bestaat niet meer, maar oefende een gezag uit die neerkomt op geestelijk geweld en moeide zich op allerlei manieren in het privéleven van mensen.

Daarbij werden ons allerlei verhaaltjes opgedist, die op zijn best goed zijn voor een glimlach, of op zijn slechtst een grijns van ergernis.

Ik geloof niet in de God van de plaatjes die we kregen van in de kleuterklas. Die zeggen alles

De Islam houdt niet van afbeeldingen van God, terloops gezegd, omdat dit gauw leidt naar afgoderij. Ik kan de volgelingen van Mohamed geen ongelijk geven, want wij kregen dat opgelepeld van het ogenblik dat we onze ogen openden, en het brengt je niet dichterbij God, wel integendeel. Velen zijn er op afgeknapt.

Beelden

Overal had je kruisbeelden om te beginnen.

Je stond er niet bij stil, maar dat was zo aanwezig en het sprak voor zich, maar het is niet zonder invloed. Een stervende man aan een kruis, dat is wellicht het voornaamste embleem van onze godsdienst. Daarnaast waren er natuurlijk de Mariabeelden, geen God of Godin, maar wel degelijk vereerd, zo erg dat het op afgoderij ging gelijken.

Ik zal daar nog eens op terugkeren, op die (af)godsbeelden, die bepalend blijken en soms meer zeggen dan woorden.